torsdag 20 april 2006

Ditt livs omgång (13)

erthold slog upp mera vin åt sig. "Jag måste nog ha en till", sade han, "om jag skall våga säga något om dehär styckena. Sade jag verkligen allt detdär?" Med en djup suck sjönk han tillbaka ner i stolen.

"Det har jag ju sagt. Jag har inte hittat på något om dig." Han försökte sig på ett leende, men läpparna började darra igen. Själv skulle han minsann också ha behövt mera vin. Men kruset fick stå. Det var länge sedan han inbillade sig att han kunde dricka som Berthold gjorde. "Det behövdes ju inte. Hur mycket jag än försökte, så kunde jag inte glömma dedär orden..."

"Ja, så är det med knölar", sade Berthold och tog en stor klunk. "Men glömmer dem inte så lätt."

"Så sant." Han log igen, redan säkrare. Det var Bertholds förtjänst, visste han. Nu hade han gjort det igen. Jämt skulle han säga något så att de inte skulle bli så känsosamma. Något oberört. Men denhär gången var han nästan tacksam. "Men kommer du inte själv ihåg någonting?"

"Inte vad jag själv sade. Men dig minns jag nog, i alla fall dedär knutna små nävarna..." Han drog på munnen. "Du hade visst glömt bort hur liten du var. Jag trodde ju nästan att du skulle flyga på mig..."

"Och vad skulle du då ha gjort?" Han borde väl inte ha frågat, men orden bara kom.

Berthold skrattade. "Behöver du fråga? Säkert skulle du ha fått ditt livs omgång, systerson..." Det blänkte till i ögonen på honom. Retsamt. "Synd att det inte blev av förresten. Om jag hade värmt upp ändan på dig ibland, skulle jag säkert inte ha haft så mycket besvär med dig..."

Han blev alldeles varm, både i ansiktet och undertill. Igen hade han dedär känslorna, fast han trodde att han hade kommit över dem. Det gjorde honom så arg, så besviken - och på Berthold också. För all del. Han borde inte ha frågat, men Berthold kunde väl också hålla mun någongång. Han hade inte behövt förödmjuka honom på detdär sättet.

"Fortfarande vill du bara straffa mig!" Igen talade han utan att tänka. Med ens trodde han att han förstod. "Det var därför som du sade det, eller hur? Innerst inne skyller du tydligen allt på mig..."

Men Berthold skakade på huvudet. "Skyller på...? Nu förstår jag inte alls hur du menar. Inte varför du blir så arg heller." Ändå såg han nästan rädd ut. "Jag skojade ju bara..."

"Visst inte!" avbröt han. "Du ville ge mig en omgång, erkänn bara! Det måste ha varit nu, för den gången skulle du minsann inte ha gjort det. Kanske skulle jag ha fått stryk, men inte av dig i alla fall. Så nära ville du inte ha mig. Det skulle väl ha fått dig att känna dig som min morbror på riktigt..."

Berthold bara stirrade. Nej, det var inte som han låtsades. Blicken var alldeles tom. Han förstod verkligen inte. Men det kunde han inte stå ut med. Fort sträckte han sig efter vinkruset. Åh, så han önskade att han hade kunnat tiga. Nu skulle Berthold förstås bara tycka att han var konstig. Händerna darrade på honom, när han slog upp mera vin.

fortsättning följer... läs från början...

Andra bloggar om: , , , , ,

8 kommentarer:

  1. hej kära du
    ville bara slå ett slag för blogg-ölen imorrn kl 18 på söders hjärta

    SvaraRadera
  2. Jag gillar att blogga och jag älskar öl, särskilt det mörka mustiga, och jag skulle hemskt gärna träffa mina bloggarkumpaner och jag har bott i Stockholm och längtar fortfarande dit ibland, men tyvärr är jag inte längre där...

    Kanske någongång? Jag har fortfarande goda vänner i Stockholm som jag kunde hälsa på på samma gång...

    SvaraRadera
  3. Nu är jag så i valet och kvalet om jag ska spara kapitlen för att läsa fler på en gång som jag gjorde nu. Men jag förlorade kampen på en gång och läste såkart:)
    Man har inte nåt vidare tålamod.

    Tänk vad roligt det vore att ses, tycker jag i allafall.

    Jag själv inte om jag är helt redo för att träffas på en bloggöl, Petra vill jag gärna träffa och några till. Men för många nya människor på en och samma gång klarar jag inte riktigt av.

    SvaraRadera
  4. Samma här, Ifi (om att träffa många på en gång) - jag skulle nog behöva någon att hålla i handen då - eller något starkt... och ändå skulle det kanske inte kännas så bra. Jag vill ju gärna lära känna de mänskor som jag träffar, i alla fall lite grann. Så helst inte så många...

    Om boken: Roligt för mig att du föll för frestelsen... :) Jag tror jag kan behöva någon att hålla i handen i dethär sammanhanget också. Det är ganska spännande för mig dethär. Jag vet inte hur det känns för dig (och ni andra som läser), men själv undrar jag om det inte är lite tabu det som jag skriver...?

    SvaraRadera
  5. Hur menar du med Tabu, i vilket avseende? Jag är nog helt fel person att yttra mig om det. Jag tycker ju inte att någonting är fel att berätta om, inte i någon form.

    När jag läser kapitlen, vill jag hela tiden veta mer, de döljer för mycket, båda två, man förstår, men förstår ändå inte riktigt deras relation. Varje mening är en ny ledtråd.

    SvaraRadera
  6. Ifi: Vad förstår du om dem just nu...? Vad är det som du undrar över...? Jag kommer nog inte att fylla på någon information, det skulle ju förstöra historien, men den kommer - jag lovar.

    Men det skulle vara intressant att veta. Jag kan ju inte läsa min bok som du gör, eftersom jag har hela boken i huvudet. Det är svårt att veta hur den 'känns', i olika stycken. Är den spännande - eller förvirrande... och var just känns den på det ena eller andra sättet...?

    Ja, bara om du känner för att berätta - förstås.

    Inte vet jag om det är tabu (eller bara smaklöst eller politiskt inkorrekt!) och jag skall kanske inte peka på något särskilt. Igen för att inte förstöra historien...

    Men ungefär som du säger - jag kan inte välja vad jag berättar om. Man har sin personliga historia, även om man kanske skulle ha föredragit att ha en annan istället...

    SvaraRadera
  7. Den är både spännande och förvirrande, dels för att man vet mycket lite om Silvarer kontra Bertholdare, man bara anar, att de inte har vävts ihop till familj förr, och att det egentligen är otänkbart.
    Det väcker ont blod?

    Vidare så har man än så länge bara fragment av Hari och Bertholds historia, man förstår att den är komplicerad och lite minerad under minnens uppväckande.

    Det är spännande för man vill veta mer, vad har hänt dem emellan, vad hände med Haris adoptiv mor.

    Osv vidare i alla oändlighet.

    Det är som sagt mycket spännande, och jag förmodar att frågetecken kommer att räta ut sig.

    SvaraRadera
  8. Tack, Ifi!

    Det var intressant att höra. Jo, du kommer snart att få svar på dina frågor, i alla fall de som du nämner här...

    Bra om förvirringen ger dig lust att läsa vidare. Då är det inte för förvirrande. Men om det är spännande, då kan jag förstå att det inte är så roligt att bara få ett par sidor i taget...

    Men jag vill ju inte lägga fram något som inte är färdigt heller. Fast strukturen är klar, är det ändå ganska mycket jobb att göra. Jag latar mig alltså inte, medan du och några till måste vänta... :)

    SvaraRadera