torsdag 13 april 2006

Om att sluta


om varje kväll
var som slutet av livet
skulle jag kanske kunna somna

när klockan är tio
slutar jag arbeta
och ger upp alla mina planer

när klockan är elva
tar jag farväl
omfamnar alla
och
går in till mig

när klockan är tolv
sluter jag ögonen
och önskar mig en god natt


om slutet av livet
var som en enda kväll
skulle jag kanske kunna dö



Andra bloggar om: , , , , , ,

16 kommentarer:

  1. Det var en stark dikt. En text med ett allvarligt innehåll.
    Ja en gång kanske det bara är som att lägga sig för natten och sova gott. Det vore en övergång att önska sig när det är dags.

    Och det var en fantastisk fin bild!

    Ha en skön påsk -och koppla av!

    SvaraRadera
  2. http://www.eva-lena.se/jesus.htm

    75. Jesus sade:
    Många stanna utanför den stängda dörren utan att våga öppna den. Det är därför de känna sig rädda och slagna då de till sist tvingas beträda dödens tröskel. Istället för att lära känna vad som sig bakom den dörren döljer medan de ännu leva.

    78. Jesus sade:
    Varför söker ni er ut i öknen för att bedja? Varför lyssnar ni till män i gyllene kläder? Istället för att följa rösten i ert inre.
    113. Jesu lärjungar sade:
    - Vilken dag kommer eviga riket? Jesus svarade:
    - Eviga riket kommer inte. Det finns redan. Det har alltid funnits. Ty eviga riket har du inom dig. I din själ.
    114. Simon Petrus sade:
    - Låt Maria Magdalena gå bort från oss, ty kvinnor är inte värdiga att vara bland oss dig trogna. Jesus svarade:
    - Har du icke ännu förstått att vi alla äro jämlika inför vår Fader? Att en kvinna är lika mycket värd som en man. Att kvinnor lika väl som män äga tillträde till Guds rike. Det rike som vi alla äro delar av.
    http://www.eva-lena.se/jesus.htm
    Glag Påsk önskar "Si"

    SvaraRadera
  3. På bilden ser ni Månen av Agostino di Duccio, en relief i marmor som gjordes omkring 1456. Den finns i Tempio Malatestiano i Rimini tillsammans med andra astrologiska symboler.

    Tack för påskhälsningarna, Inkan och Si! Ha det så skönt båda två.

    SvaraRadera
  4. Härlig fortsättning på passionshögtiden, snart är det dags för hänryckningstiden.

    Jag har den där känslan varje kväll, fast jag dör ju inte varje kväll. Antingen är döden eller jag knepig eller båda eller livet?

    SvaraRadera
  5. Jag fick läsa två gånger, innan jag fattade :D Jo, du är knepig du! Fast jag undrar om du har fattat att passion egentligen betyder lidande...? ;)

    SvaraRadera
  6. hjärta och smärta, nog vet jag det allt;-)

    SvaraRadera
  7. Du skriver väldigt bra!

    SvaraRadera
  8. Nog är det också så att passion är ett lidande underordnat det som komma ska när man genomlidit lidandet. Inte för inte som passion är passion, vare sig det gäller Jesus eller erotik (eller annat mer prosaiskt). Ett lidande och lämnade av självet för att nå ett syfte, ett tillstånd av frid. Antagligen skulle jag om jag orkade tänka lite till formulera något om machochisterna och friden, men det orkar jag inte. Men det är där lidandet, njutnigen, lämnadet och friden i många sammanhang. Fast jag är minst intresserad av den smärtsamma biten, i alla sammanhang. Jag försöker maximera njutningen i stället i de flesta sammanhang. "Easy going" är mer min melodi. Eller också har jag bara lidit färdigt.

    SvaraRadera
  9. Jag tror jag förstår. På slutet använder du i alla fall just de ord som jag brukar säga till mig själv: jag har lidit färdigt...

    Jag orkar inte heller mera ikväll, men det skulle vara roligt att få höra mera om detdär - om 'lidandet, njutningen, lämnandet och friden'. Ibland har jag en känsla av att vi tänker ganska lika, du och jag...

    En gång minns jag att du skulle berätta om din 'sexuella revolution' också. Jag blir mer och mer intresserad, just för att jag börjar tro att jag kanske förstår...

    Fast jag förstår nog, om du inte känner för det. Allt är inte så lätt att förklara...

    Jag tyckte att det var en höjdare detdär med passions- och hänryckningstiden...! Kul!

    SvaraRadera
  10. Tackar Yezz81 för komplimangen! Jag kände inte igen ditt namn, men däremot din blogg. Där har jag varit förut och funderat bla på detdär Yeats-citatet - how can we know the dancer from the dance?

    SvaraRadera
  11. Jag håller forfarande på och letar ord till att förklara den sexuella revulotionen. Så den är i vardande. Men orden droppar som saft från en bärmassa och jag smakar och finner dem bra, men inte färdiga att servera. Kanske i en syrenberså till sommaren.

    SvaraRadera
  12. Ingen brådska, Bless. Det tar tid att göra ädla drycker... :)

    Si: Detdär var nog en mycket fri version av Thomas-evangeliet... Jag tycker nog att Eva-Lena kunde ha sagt att det är såhär hon förstår texten...

    Jag kommer att tänka på Dan Brown - denhär nya friheten i förhållande till källorna... Fast så ny är den väl inte. Jag tror att under större delen av vår historia har det inte varit så noga med vem som är upphovet till en text...

    SvaraRadera
  13. Verkligen en stark dikt. Har tänkt på den sedan i går då jag läste den...

    Intressant ordväxling. Passion och lidande har en närhet, skillnaden är hårfin...

    Håller på att läsa din historia från början. Nu. Tar tid efetrsom det är rörigt hos oss:).

    SvaraRadera
  14. Manon (och Bless): Jag har också några omogna tankar om hjärta och smärta. Försökte till och med skriva ner dem idag, men så tryckte jag på 'inte spara texten' och där försvann den början...

    Roligt att du också vill läsa min historia...!

    SvaraRadera
  15. Så borde det vara för alla - ingen kamp utan en stilla övergång. Det står väl nå't sånt om de gamla patriarkerna - när de var mätta och trötta på livet så gick de vidare?

    SvaraRadera
  16. Jo, Liten tant. Dendär raden gillar jag också...

    SvaraRadera