fredag 15 augusti 2008

Nu är jag klar

med hela berättelsen, alla fyrtiosju bilderna. I alla fall för ett tag framåt.

Det känns ganska osäkert just nu. Vad är det jag har lagt fram? Denhär gången tänkte jag inte så mycket, jag laddade nästan bara upp bilderna. Därför gick det så fort. Men nu kan jag bara hoppas att den inlevelse som jag har lagt ner förut, under arbetets gång, skall vara tillräcklig. Ibland känns det som om jag skulle tappa kontakten med min egen berättelse...

Fast jag vet nog saker som jag skulle kunna bättra på. På ett ställe är jag litet ologisk... men en klarare logik skulle ha fordrat många flera bilder, så jag bestämde mig faktiskt för att hålla fingrarna borta. Inte alls likt mig. Kan ni hitta det stället? Om ni inte kan det, då betyder det kanske att ni med fantasins hjälp har lappat ihop hålet...

Alla synpunkter mottas med tacksamhet. Kritiska också. För det är faktiskt inte alls lätt att veta vad man lägger ut. Jag kan behöva hjälp med att upptäcka ett och annat. Dethär är ju egentligen en mycket längre berättelse. Kanske är det såhär det känns för en filmregissör som får ett bokmanuskript i handen? Vad skall jag ta med? Vilka scener är nödvändiga för att sammanhanget skall bli klart?

Sammanhanget, ja. Men vad känner ni? Är det intressant ... eller kanske ganska likgiltigt? Är dethär något som berör er? På vilket sätt då? Vad ni skall tycka att jag är jobbig...!

Men här har ni länken igen....

Andra bloggar om: , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Oj Carulmare - Jag har nu läst och 'läst' bilderna och blir både imponerad och berörd.
  Jag törs inte vara kritisk nu - måste läsa flera gånger. Men allt hänger ihop ( det ser jag) och jag blir imponerad över att du hittat bilder som är så enormt besläktade med din text.
  Och i botten hos mig finns ju minnet av när du skrev om detta tidigare (projektet du ev. planerade skulle bli en roman)

  Och mitt i allt får jag en känsla av att du bearbetar egna starka upplevelser. Och detta med tysta 'överenskommelser om att tiga' - Det är starka ord och berörande.

  Men vilken underbar idé med text till bilder och vice versa som en längre sammanhängande berättelse - det skapar en stark upplevelse!

  SvaraRadera
 2. Inkan formulerar även mina tankar efter att ha läst hela berättelsen. Bilderna är uttrycksfulla och vackra tillsammans med orden. Jag kan inte komma ihåg att jag sett någon bild tidigare utom här hos dig. Var hittar du dem?

  Och jag, liksom Inkan, anar att du står bredvid men ändå är mitt i berättelsen... Någon har sagt, eller skrivit, att fictionen ofta är sannare än något annat. Det är bara i fictionen man vågar vara riktigt sann.

  Det är bara på avstånd man kan se ett sammanhang helt klart...

  SvaraRadera
 3. Tack, Inkan! Tack för att du tog dig tid med mitt bokprojekt och tack nu också. Det som händer i dethär bildspelet skulle ha kommit som nästa kapitel i boken. Nu blev det ett bildspel istället.

  Inkan och Qi: Bilderna, ja. Det är verkligen så att jag har lagt ner mest tid och omsorg på bilderna... fast de inte är mina egna. Jag sparar alltid bilder som jag tror skall komma till pass någongång (som du visst, Inkan?), men ofta är jag också ute på nätet bara för att hitta bilder. Jag söker med ämnesord på Google Image Search, Web Gallery of Art, Visipix, Wikimedia Commons och andra ställen. Ibland hittar jag en konstnär som jag känner en särskild släktskap med och då går jag kanske igenom allt som han eller hon har gjort. Odilon Redon hittade jag till av en slump... men det är klart att en konstnär som är symbolist och också något av en mystiker måste falla mig i smaken...! :) Jag har nog tänkt gå igenom hela symbolismen som konstnärlig rörelse. En annan källa som jag har är de bibliska berättelserna och, i mindre mån, den grekiska och romerska mytologin (myterna är jag inte lika bra på, så de är inte så lätta att använda.) Men jag kan till exempel söka efter bibelmotiv som jag vet berör mitt ämne... och så drar jag mig ju inte heller för att tolka dem lite som jag vill. Noas fyllerus kom ju till exempel väl till pass! :) Överlag är det fråga om religiös konst... för jag tror nog att det är en andlig erfarenhet som jag försöker skildra.

  Ändå var det inte lätt att hitta alla bilder. Jag har också lagt ner mycket arbete på att bearbeta dem. Kanske var det bara en liten liten detalj som jag fastnade för. Kanske syntes den nätt och jämt, för att bildkvaliteten var så dålig... Så jag har valt och vrakat, putsat och slipat, framhävt och tagit bort... så mycket att man kan fråga sig om konstnären själv skulle känna igen sitt verk. Därför är det kanske inte så konstigt, Qi, om bilderna verkar nya och främmande...

  Qi och Inkan: Visst är det personligt också. Se inlägget En personlig erfarenhet.

  Tack du också , Qi! Jag är så glad att vi kan följa med varandra såhär på nätet.

  SvaraRadera
 4. Det skulle jag kanske tillägga att jag har ju inte ändrat på alla bilder. Många ser precis ut som de skall. På free1000s brukar jag lägga ut en länk till originalfotot, om jag har gjort stora ändringar. Sgs alla bilder som ingår i Överens om att tiga finns också på free1000s.

  SvaraRadera