söndag 3 augusti 2008

Amadeus på YouTube

Vet ni om att man just nu kan se hela filmen Amadeus (Milos Forman, 1984) på YouTube?

Det visste inte jag. Det första avsnittet hittade jag av en slump, de övriga aderton(!) delarna kom som förslag, så fort jag blev klar med den närmast föregående delen.

Börja här... och välj sedan de avsnitt som har laddats upp av marianmus, i tur och ordning.

Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

 1. Älskade filmen, såg den när den kom på 80-talet!

  Musiken, naturligtvis underbar, och Mozarts galna skratt, men det jag framför allt kommer ihåg är gestaltningen av det musikaliska geniet Amadeus kontra medelmåttan Salieri. Salieris avundsjuka, Amadeus ensamhet. Genitets tillkortakommande i allt annat än just det han var genialsk på. Medelmåttans mera "allmänkunnande" som gjorde honom starkare så att han, i avundsjukans tecken, framgångsrikt kunde bekämpa geniets dåtida karriär..

  Nutida forskning säger att det inte var så, Salieri bekämpade inte Mozart som filmen framställer. Men den fiktiva historien gäller ändå som beskrivning av många begåvade människors svårigheter än idag. Tyvärr.

  Tack för tipset, ska ta och se om den och se om jag fortfarande tycker samma.

  SvaraRadera
 2. Jag älskade också filmen när den kom. Minns att jag var olycklig när jag såg den - men det var jag å andra sidan så ofta, så det säger ingenting. :-)

  SvaraRadera
 3. Qi och Amber: Ja, jag älskade också denhär filmen. Såg den tre eller fyra gånger på bio, fast jag inte hade råd. Det har jag inte gjort med någon annan film.

  Qi: En film som känns sann... fast den inte är sann.

  Amber: Fick du tröst av den i olyckan...? - Inte tror jag att jag var så uppåt heller, fick jag tröst av filmen?

  Musiken var som en uppenbarelse, jag hade inte lyssnat så mycket på klassisk musik före dethär... och så tyckte jag om Mozart, som Milos Forman framställde honom. En levande mänska, inte uppslagsböckernas trista geni. Hans galna skratt. Att han kunde säga om sig själv 'I'm a vulgar man'. Hans ärlighet. Hans rädslor. En alltigenom mänsklig Mozart. Maktspelet med Salieri var också fascinerande. Det var intressant att höra på hur Salieri beskrev Mozarts musik.

  Ja, tröst. Säkert finns det tröst i den filmen.

  Jag fick i alla fall en ny tanke, Qi - om Salieri, om medelmåttlighet. Salieris problem var kanske inte medelmåttlighet... utan att han var låst som mänska. Han hade inte accepterat sig själv, som Mozart hade gjort (I'm a vulgar man!) utan han ville bli gud och odödlig allt igenom. Han fick inte ihop det att Mozart kunde vara så barnslig och ändå skapa en så enastående musik. Hur skulle han kunna skapa utifrån sig själv, när han inte ville gå in i sig själv och se det som fanns där, när han ville bli något annat än han var...

  SvaraRadera