lördag 10 februari 2007

Blivande kungar

1) Blivande kungar 2) En droppe alvblod 3) Uppgång och fall 4) Arvet från Isildur 5) Självtvivel 6) Bli det du är

Men fantasy är ju inte bara alver, mina tankar om fantasy är heller inte bara alver. Om jag känner att jag orkar, skulle jag gärna tycka till om Frodo Gandalf Aragorn och ringen också. Som ni märker, hör de alla hemma i Tolkiens värld. Annan fantasy, böcker och dataspel, får vänta ett tag.

Jag börjar med Aragorn... I en kommentar till Alverna och vi, har jag redan bekänt min stora svaghet för Viggo Mortensen som Aragorn. Jag tycker faktiskt han tillför något, att hans Aragorn är mera fängslande än Tolkiens. Jag tror det är hans sensualitet. Viggo Mortensen gör Aragorn till en levande längtande mänska... Men egentligen är det inte därför som jag väljer honom först. Det har med tankeföljden att göra. Jag kan ännu inte förklara det, men jag tror att dehär inläggen skall komma i en viss ordning. Frodo, till exempel, måste nog vänta till sist. Fast jag har en mycket stark känsla för Frodo, eller kanske just därför, skall jag ännu inte skriva något om honom.

Aragorn, således. Det särskilda med Aragorn är att han skall bli kung. Sådana utsikter kan man ha olika inställning till. Lyssna till exempel på Simba och Scar...!
Nej, nej! Aragorn är inget barn - och ännu mindre påminner han väl om Scar. Aragorn försöker inte sno åt sig makten. Han är inte alls på det sättet. Men den stora skillnaden säger ju också en del.

I nästa inlägg skall jag gå in på hur Aragorn ser på sitt stora arv - och vad det har att göra med oss andra. Hur jag kan identifera mig med Aragorn också.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Vill ni veta mera om sångerna, vem som gjorde vad, så titta här och här

4 kommentarer:

 1. Carulmare, det är helt underbart att läsa dina texter om mina bästa vänner ända sen barndomen.
  För mig finns inte begreppet fantasy, för mig finns bara Tolkiens värld.
  Jag verkligen njuter.

  SvaraRadera
 2. Tack, Ifi! Tolkien var min första stora kärlek, men jag har faktiskt flera som jag känner starkt för. Inte den trogna typen, tydligen. :) Få se om jag någonsin får tid att tala om dem...?

  SvaraRadera
 3. Fantasygenrens tendens att skapa ett behov av kungar är någonting jag verkligen ogillar, faktiskt. Skrev en del om det här.

  //JJ

  SvaraRadera
 4. Hej Johan - och välkommen! Jag har läst igenom den artikel som du hänvisar till, men kan inte kommentera just nu. Det blev/blir så långt dethär om Aragorn och kungarna, så jag måste vila ett tag. Men jag kan ju säga att jag både håller med dig och har en lite annan mening. Det beror antagligen på min vinkling.

  SvaraRadera