fredag 12 mars 2010

Engagemang

Nu är det kväll och jag är ganska trött. Kanske borde jag inte skriva alls... ett yogapass skulle nog vara bättre.

Men... jag fortsätter ändå! Funderar lite på mitt engagemang, att jag bara blir engagerad när det händer något som berör mig själv... och hoppas väl att det är bra så, eller i alla fall tolerabelt. Sådana gånger är det i alla fall inte något fel på min inlevelse!

Medieavgiften var en sådan sak, jag visste precis att den var fel. Om alla skall betala medieavgift, då blir ju medieavgiften något som måste beaktas när man betalar ut socialbidrag... och det blir väl ganska konstigt? Betala ut socialbidrag för Rundradion? Nej, det kan man väl inte? Det blir ju som att upphöja underhållning till ett basbehov. - Dessutom är det något annat, något som känns som ett intrång i min mycket privata sfär. Skall jag inte längre få köpa det jag vill? Avstå från det jag tror jag kan klara mig utan?

I båda fallen tror jag att mitt rättsmedvetande är lite chockat. Såhär har jag inte fått lära mig att världen skall vara.

Men många andra reagerar inte. De skriver att vi betalar ju redan för så mycket som vi inte använder, så varför inte medieavgift också? Och jag antar att de tänker på vår sociala service. Men det finns viktiga skillnader. Sådana kostnader är ju inbakade i skattesystemet, var och en betalar i förhållande till sina tillgångar. De ingår i ett system som skall garantera att alla får sina viktigaste behov tillgodosedda, de fattiga skall inte behöva köpa nyheter istället för mat. Fram till idag har det rått en stor politisk enighet om att det är så vi skall ha det - och jag tror det är det som lite skrämmer mig. Jag vill inte att vi skall sluta att tänka på det sättet. Jag är helt övertygad om att så skall det vara, om man vill bygga en fredlig värld.

Så då skulle vi kanske höja skatterna? Kanske är det det som är lösningen för Rundradion?

Jag vet inte. Man kan ju också ifrågasätta hur mycket vårt allmänna radio-och tv-bolag skall få växa. Med dagens snabba tekniska utveckling är möjligheterna mer eller mindre oändliga. Det kan bli precis hur dyrt som helst...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Det är verkligen ingen lätt fråga hur man ska göra. Vi har ju tv-avgiften att betala om vi har tv. Har faktiskt inte tänkt på radion - förmodligen ingår det i skatten. Det kan ju inte vara många kronor.

  Hur stor skulle medieavgiften vara hos er, fanns det någon riktlinje?

  SvaraRadera
 2. Hej Amber, måste klargöra! Rundradion är ett gammalt namn och innefattar både radio och tv. Nu betalar man en tv-licens på 230 euro, någon radiolicens finns inte hos oss. Medieavgiften skulle ha varit 175-195 euro (olika bud) euro, om den skulle ha införts - och alla skulle ha betalat, oberoende av om man har television eller inte. Det är en ganska stor utgift, om man fram till nu inte har haft råd med tv.

  Men tack och lov verkar det inte bli av...

  SvaraRadera
 3. Årligen, skall jag väl tillägga. :)

  SvaraRadera