torsdag 19 juni 2008

Elchocker, antidepressiva... och Alice i Underlandet

En dag när jag kommer in på allt möjligt som jag inte hade tänkt.

Jag hade en vag tanke om att gå med i Blogglista.se... men så hittade jag en länk, längst nere på sidan, om att skriva på mot elchocker. Det kan jag tänka mig, för jag tycker nog att det är ett oerhört ingrepp i ett mänskoliv... men jag ville ändå läsa på lite först... och då kom jag till Peter Urban Larssons sida... och därifrån till KMR - internationell övervakare av psykiatrin...

Snart började det kännas som för mycket, för starkt... så jag tänkte att jag behövde googla litet, få in andra synpunkter.

Så jag googlade på antidepressiva +bedrägeri... men hittade bara mera skarp kritik mot psykiatrin och läkemedelsindustrin. John Virapen, fd verkställande direktör på läkemedelsbolaget Lilly, berättar i Dagens Nyheter om hur det gick till när Prozac kom till Sverige. Det vill säga hur det inte borde ha gått till.

Nästa resultat på Googles leder mig till en Karin Johannissons recension, också i DN, av Fredrik Svenaeus bok Tabletter för känsliga själar. Fredrik Svenaeus är medicinsk filosof och när jag läser det, då blir jag genast mera intresserad. Dethär verkar vara en man med ett bredare synfält. En tanke som han för fram är att massvågen av depressioner har att göra med dagens mycket extroverta samhälle. Därav titeln, antar jag. Tabletter för känsliga själar... så att de kan bli litet mindre känsliga.

Så jag googlar litet mera på honom och hittar en bokrecension till, i Aftonbladet, skriven av Pia Bergström. Här behandlas också en tredje bok, av journalisten Ingrid Carlberg. Den verkar också intressant. Ett brett perspektiv, igen, och mängder av intervjuer, med alla slags mänskor som kommer i kontakt med antidepressiva.

Till sist läser jag ett länkande blogginlägg av Marlene Olsson, Att respektera sjuka. Tänkvärt. Från Marlene lånar jag också denhär mycket passande videon - White Rabbit av Jefferson Airplane. Vokalisten sjunger om Alice i Underlandet, tror jag mig förstå.

One pill makes you larger
And one pill makes you small
And the ones that mother gives you
Don't do anything at all
Go ask Alice
When she's ten feet tall
And if you go chasing rabbits
And you know you're going to fall
Tell 'em a hookah smoking caterpillar
Has given you the call
Recall Alice
When she was just small
When men on the chessboard
Get up and tell you where to go
And you've just had some kind of mushroom
And your mind is moving low
Go ask Alice
I think she'll know
When logic and proportion
Have fallen sloppy dead
And the White Knight is talking backwards
And the Red Queen's "off with her head!"
Remember what the door knob said:
"FEED YOUR HEAD_______________FEED your head"


Underbar låt, underbart framförd... men vid dethär laget har jag förstås inte en aning om vad jag egentligen hade tänkt göra idag.

Läs också mina eftertankar...

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

7 kommentarer:

 1. Hej du!

  Tjuvbloggar på sonens dator, han är ute och när den ändå står här... :-)

  Detta med elchocker... Jag såg en film på TV om en kille som led av djup depression. Han hade provat allt annat, mediciner, samtal, nu ville han ha elchocker för att han läst någonstans att det hjälpte. Han fick verkligen kämpa för att få det. Till slut fick han det dock och hans depression hävdes. Har även hört av andra att det faktiskt hjälper. Men det gäller naturligtvis att man är sövd under behandlingen. Säkert har det förekommit hemska exempel på hur elchocker användts på fel sätt. I Sylvia Plaths Glaskupan finns exempel på både bra och felaktigt utförda elchocker. Jag kommer inte att skriva under på lista för förbud av elchocker. Jag har "fallenhet" för att få depressioner och att det finns något mer att ta till när samtal och medicin inte hjälper känns ändå bra.

  Så, nu skrev jag ändå en massa utan att ha egen erfarenhet av saken...

  Hoppas du får en fin midsommar, själv ska jag inte göra något särskilt. Hemma med mina katter, kanske en utflykt med bilen som jag får låna ett tag.

  SvaraRadera
 2. Jo, det är besvärligt dethär med åsikter...! :)

  Alltid finns det också positiva erfarenheter att jämföra med och ibland kan en drastisk åtgärd vara det sista hoppet. Minnesförluster hör till, säger läkarna, men det är meningen att minnet skall komma tillbaka... men det gör det inte alltid, säger patienterna (bara hörsägen här också, ingen egen erfarenhet).
  Dessutom tycker jag att det är otäckt redan att man skulle krampa, ifall man inte blev sövd...

  Ja, inte vet jag. Förbud tycker jag inte om, det är nog bättre om mänskor får försöka med det som de tror skall hjälpa, tron är ju också så viktig i allt tillfrisknande. Om jag hade skrivit på listan (vilket jag inte gjorde. eftersom jag bara surfade vidare hela tiden) så skulle det kanske mera ha varit för att det talades så mycket om övertalning och till och med tvång. - Var det fråga om en förbudslista? Jag fattade inte riktigt det! Trodde det handlade om att protestera, det tycker jag mycket bättre om.:) Men det känns bra att höra att dendär killen måste kämpa för sina elchocker...

  Vad kul att du tittade in, med hjälp av sonens dator. Som du märker är jag lika förvirrad som vanligt - eller kanske ännu värre. Har agerat terapeut hela dagen...!

  Trevlig midsommar, Qi! Själv kommer jag också bara att vara hemma.

  SvaraRadera
 3. Vill också säga att jag är ledsen att höra att dina depressioner är så svåra att du kan överväga elchocker... Hoppas att du går mot bättre tider nu, midsommartider!

  SvaraRadera
 4. Hej igen carulmare! Det gäller att passa på när han är ute, just nu duschar han... :-)

  Jag hamnar också ofta i terapeut-situationer, mer förr än nu, jag måste säga nej för att inte "dras ner" av andras smärta. Det jag vill säga är att du INTE verkar det minsta förvirrad i dina åsikter, du är väldigt bra på att uttrycka dig klart.

  Ha en fortsatt midsommar full med liv!

  kram

  qi

  SvaraRadera
 5. Qi: Nu gällde det en så nära anhörig att jag nog inte kunde göra något annat än försöka mitt bästa (terapin alltså). Men just därför är det säkert ännu svårare att hålla hans smärta ifrån mig. Oj, så svårt det är!! Särskilt på kvällen och på morgonen får jag kämpa - ha terapi med mig själv! Säga om och om igen att jag hjälper inte honom genom att gå in i hans smärta. Det kommer bara att bryta ner mig så att jag inte kan vara till någon nytta alls...

  Om klarheten: Jag har ganska starka ingivelser... och när jag följer dem kan det nog hända att jag låter väldigt säker. Men mellan dehär... energiutbrotten... kan jag nog känna mig osäker också, mycket osäker...

  Men egentligen tycker jag om osäkerhet. Ibland försöker jag medvetet att inte låta för säker, att inte låta inspiration... eller kanske språkets logik... fara iväg med mig, i en rak och obruten bana. Jag beundrar mänskor som kan skriva 'osäkert', det vill säga har en så fenomenal behärskning av sitt språk att de får med många fler nyanser av sitt inre liv. Du vet, sådana som kan sätta ord på det som man nästan inte ens har tänkt. Det är en utmaning att få sitt språk att bli så följsamt.

  Jag tror att du är ganska bra på dethär, Qi? Det kan förresten ha med personligheten att göra också. Att ha en djup kontakt med sig själv och också ett lugnare temperament....?

  Det blev lite långt, men det var så intressanta saker som kom upp (i alla fall för mig).

  Kram tillbaks :)

  SvaraRadera
 6. psykiatrin.blogg.se2/7/08 17:23

  Hej du verkar ha haft kontakt med psyk?
  Skulle gärna vilka länka från min sida till din. Jag söker folk som skriver från/om psykiatrin och hur det är att leva med en psykisk instabilitet. Kolla in och kommentera gärna och kom med citat etc. Kram!/Psykos

  SvaraRadera
 7. Hej, Psykos. Vi kan gärna länka till varandra. Jag har faktiskt skrivit en hel del om psykiatri, både personligt och på ett mera utredande sätt. Man kan få upp det genom att söka i mina inlägg, till exempel på psykos eller psykiatri. Introvert ger också ganska många träffar. Kram

  SvaraRadera