torsdag 29 oktober 2009

Plus och minus-filosofin

Jag tror jag skall skapa en egen kvasifilosofi.

Enligt den skulle världen bestå av två krafter, plus och minus. Ett positivt och ett negativt utryck. En rörelse utåt och en rörelse inåt.

Ja, för mig tycks det mesta handla om elektronik. Plus och minus. Positroner och elektroner. Ettor och nollor. Allt är bara elektronik… eller något som påminner om det. På mitt stickcafé gäller det att skilja på räta och aviga… och i bibeln på Gud och Satan, och himmel och helvete…! Egentligen finns det hur många exempel som helst: Det är dag eller natt, vitt eller svart, sant eller falskt…

Allt är antingen det ena eller det andra, allt är motsatser – men motsatserna rör sig mot varandra. Vinden blåser till exempel inte vart den vill utan till ett ställe med undertryck. Positroner dras till elektroner… och män till kvinnor, vanligtvis.

Fast egentligen handlar det inte om kön, utan om plus- och minustyper. Enligt min kvasifilosofi kan man dela upp mänskorna i huvudsakligen fyra typer:

Plusmänskor (+) som huvudsakligen består av utåtriktad energi.

Plusminusmänskor (+-) som är mera balanserade, dock med övervikt åt det positiva.

Minusplusmänskor (-+) som också är rätt väl balanserade, men med övervikt åt det inåtriktade.

Minusmänskor (–) som huvudsakligen består av inåtgående kraft.

Mänskor med mycket positiv kraft är utåtgående. De är utgivande, de talar och de handlar. De bygger upp i den fysiska världen. Fast de verkar inte ha så mycket koll... kanske vill de bara fylla upp där det är tomt?

Mänskor med mycket minuskraft vänder sig inåt. De tar emot och bearbetar, sorterar, ställer frågor och försöker förstå. Fastnar kanske i någon detalj. Lyckas sällan göra något av all sin kunskap.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Oj vilken minusmänniska jag är;)

  SvaraRadera
 2. Jag är nog ganska många plus med lite minus:) tror jag i alla fall. Det är nog plussigt att tro att man är många plus, så jag är nog rätt på det.

  Kan det vara en uppdaterad ying och yang, mer 2000-tal med elektronik eller kanske måste det vara 1:or och 0:or för att vara 2000-tal?

  SvaraRadera
 3. Ulrika: Ja, det är viktigt att se något gott i sina många plus... eller minus!!

  Mmm... det är kanske en uppdaterad version av yin och yang, en översättning så att också nördar kan förstå? Eller varför inte en utvidgning av begreppen introvert och extrovert...?

  Egentligen blev jag överrumplad av hur mycket dehär sakerna påverkar oss mänskor, genomgående, i alla sammanhang... Här i väst har man kanske sett på inåtvänd eller utåtriktad som bara en egenskap hos mänskan, inte som något särskilt betydelsefullt...

  SvaraRadera