lördag 8 november 2008

Klok katt


Mina katter är klokare än jag trodde.

Nu har den ena av dem börjat sätta sig framför balkongdörren... när han vill gå ut genom tamburdörren. Han väntar tills jag möter hans blick (det händer ganska fort, eftersom jag sitter och tittar mot balkongdörren, när jag skriver på datorn) och så börjar han gå mot tamburen och ytterdörren och hoppas att jag skall följa efter.

Det är smart, eller hur?

Slutledningsförmåga! Jag vill gå ut genom tamburdörren, men då kan hon inte se mig. Men om jag sätter mig vid den andra utgången? Då kan hon se mig och så kan jag leda henne till dörren. Dessutom verkar det finnas ett slags förståelse av begreppet utgång...

Det är förstås Nos, katten som vill vara ute hela dagarna, som har tänkt ut dethär. Han har en stark motivation för att lära sig sådant som ökar hans möjlighet att gå ut när han vill.

Nos leder mig vid ett annat tillfälle också. Han är inte mycket för närhet, men av någon anledning tycker han om att jag ser på när han äter. Ja, han vill ha bordsgemenskap! Det var kanske en utgångspunkt för dethär andra tankearbetet. Jag kan leda henne!

Andra bloggar om: , , , ,

6 kommentarer:

 1. Katter är smarta, mina gör ungefär detsamma. Ella kommer och sätter sig framför mig. När jag tittar på henne frågar jag "vill du gå ut?" och då blinkar hon lite sakta med ögonen. "OK" säger jag och då rusar hon mot ytterdörren som jag öppnar för henne när jag nått fram dit. Detta kan upprepas hur många gånger som helst per dag... :-)

  SvaraRadera
 2. Vår katt vill alltid se vad vi äter, om det är något gott han också kan få smaka. Han sitter där och tigger tills han fått nosa på allt och bestämmer sig för att inget är gott. Då lommar han iväg.

  SvaraRadera
 3. Qi: Javisst. Sådana är katter, helst tror jag de skulle vilja bo på tröskeln. :) Mina katter har den varianten också... sätter sig framför mig... eller mera illsinnigt (!) går och klöser någonstans där de inte får. Finns knappast något bättre eller snabbare sätt att påkalla min uppmärksamhet....

  SvaraRadera
 4. Hej, Bitten!

  Katter kan vara lite misstänksamma också, eller hur? De tror inte riktigt att det stämmer, när man säger att det här gillar du inte. Ibland, när jag låter dem nosa på en morot eller något annat trist, så tror jag nästan att de tänker att jag har bytt ut det jag just smaskade på, att jag behåller det godaste för mig själv...

  Fast det gör jag också, ibland. :)

  SvaraRadera
 5. Men du - "dörr som dörr" tänker han nog - och du är kanske oftare NÄRA balkongdörren än ytterdörren.

  Katter är kloka som sagt:)

  SvaraRadera
 6. Så är det verkligen, Inkan. Jag sitter mycket vid datorn, framför balkongdörren.

  Och vem vet, kanske är det just 'dörr' han tänker? En sådan där irriterande sak som bara är i vägen...! Om balkongdörren inte alls ledde ut utan kanske bara var en garderobdörr... då skulle han kanske ändå sitta där?

  Fast nu skall jag nog inte börja med några renoveringar, bara för att få veta. :)

  SvaraRadera