söndag 6 januari 2008

Glad katt

Jag har insett att katter och stolar har mycket gemensamt.

picasso, bull, head, 1943Medan jag googlade på stolar och katter, insåg jag något annat också. Jag är inte den första som har kommit till samma slutsats. Lite synd, kanske, för ett tag trodde jag nästan att jag var lika fiffig som Picasso (se tjurhuvudet till vänster)...!

Ser man bakåt i tiden, verkar det emellertid mest vara stora katter som snickarna har skådat i sina stolar. Stolar med lejontassar finns det massor av. Har man en sådan stol, tänker jag mig, så känner man sig säkert tryggare. Något av djurets kraft överförs från stolen till den som sitter där. Ännu bättre känns det väl om man också har tillgång till lejonets käft. Det är väl därför som karmstöden på många tronstolar har snidats som lejonkäftar? Om ni försöker störta mig, så bits jag!

Dethär är bara tänkt som en glad katt. En med svansen i vädret.

Stolen heter Black & Tan och är designad av Libby Schrum


Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

 1. Tjurhuvudet av Picasso är genialt! Jag såg en utställning på Louisianna på 70-talet med hans verk, jag tror att det var med där. + en massa andra verk som fick mig att förstå vilken stor konstnär han var.

  Kattstolen är söt! Jag tror att kattägare är gladare än de som inte har katt. I vilket fall som helst skulle min värld vara mycket tråkigare utan mina två katt-tjejer!

  Kram och god fortsättning till dig carulmare!

  SvaraRadera
 2. Qi: Jag är också fascinerad av Picassos tjurhuvud. Du har rätt i att det är mera än fiffigt. Kanske har det något att göra med att tjuren är en gammal symbol för styrka. Kanske är det därför som förvandlingen från sits och styrstång till tjurhuvud blir en sådan upplevelse...?

  Vet du... Finns detdär Lousianna (Lousiana?) i Danmark? I så fall besökte vi kanske samma utställning? Jag har i alla fall också sett tjurhuvudet 'live', tillsammans med andra verk av Picasso.

  Jo, katterna är roliga! Jag tycker så mycket om att se på dem, inte bara för att de är vackra utan för att de är så påhittiga också. Fjolliga ibland! :) Nu, när jag är sjukskriven, har jag mera tid att uppleva dem.

  Kram tillbaks... och till katterna också.

  SvaraRadera
 3. Jo, det var Louisianna i Danmark. En fantastisk utställning om en konstnär som utvecklades under hela sitt liv. Jag glömmer den aldrig!

  Katter förtjänas att upplevas. Att studera och förundras över deras smidighet. Och integritet inte minst.

  SvaraRadera
 4. Ja visst är Picassos syn på konst fin... jag har också sett detta tjurhuvud -endera på film eller också var det med på den där stora utställningen som var här i Stockholm år 1988.

  Din kattstol var också kul - även om jag fick en strypkänsla om min hals eftersom hela katten inte var med... det blevc så realistiskt.

  SvaraRadera