torsdag 31 januari 2008

Vet ni vad...

...man vill bygga ett kärnkraftsverk på min tomt, i Sideby, i södra Österbotten, där jag har min sommarstuga... eller mycket mycket nära. Lösa ut mig och andra från våra sommarhem och bygga ett kärnkraftverk istället.

Jag skrev ett längre stycke igår, men det har jag raderat. När jag skulle sova, kom jag på att jag inte vet vad jag känner. Jag tror inte att jag helt kan föreställa mig att inte längre ha denhär stugan. Kanske skulle det bli som när min förra katt blev överkörd, att sorgen kom som en överraskning? Den var så stark och så fysisk, som om jag hade förlorat en bit av mig själv... och kanske är det så det är? Kanske är det därför som jag inte känner så mycket, för att jag ännu inte har mist denhär biten.

Så var det inte, när jag var yngre. Nära släktingar dog, men jag kunde inte känna någon sorg. Kanske var jag mera sluten på den tiden... eller också har man inte så starka känslor i ungdomen.

Men det har diskuterats ganska mycket, dethär kärnkraftverket. Markägare har skrivit på att de inte tänker sälja... och det finns också en protestlista på nätet. Kanske har ni hört något på andra sidan Kvarken också...?

Utsikt från mina klippor, sommaren 2007
carulmare, fotografier, solnedgång, hav, glöd
Andra bloggar om: , , , , , , ,

13 kommentarer:

 1. Men det låter ju hemskt. Kärnkraftverk som granne vill man väl inte ha? Här vill de borra efter uran överallt, på gårdar och tomter och det verkar inte som om markägarna har så mycket att säga till om. Hoppas de lyssnar bättre på er, där på andra sidan.

  Usch, det är bedrövligt. Får man skriva på listan om man är svensk tro?

  SvaraRadera
 2. Klart vi kan skriva på listan.
  Tjernobyl låg ju ännu längre bort och påverkade oss här på svenska östkusten.

  SvaraRadera
 3. Påskrivet!
  Sympatisk lista- man fick välja om man accepterade att ens namn publicerades på internet eller ej. Listägaren har alltså tänkt till.
  Dessutom isntruktioner på flera språk.

  SvaraRadera
 4. Visst får man skriva på, Lady S. Om du kollar hemorterna, så kan du se många svenska nam. En del av markägarna är också från Sverige, kanske mest utflyttade som kommer tillbaka för att semestra...

  Ja, hoppas de lyssnar, både hos dig och här... Annars måste vi sälja och flytta bort, för ett ett kärnkraftverk skall ha ett ganska stort säkerhetsområde.

  Tack, lilla tant. Det var ju ett bra argument. Jag bodde faktiskt i Stockholm, när olyckan i Tjernobyl hände... och minns de oroliga nyhetsrapporterna. Molnet...? som drev västerut, vad det skulle kunna ställa till med. Min son var mycket liten då, kanske är det därför som jag minns det så bra.

  SvaraRadera
 5. Jag förstår din reaktion.
  Kärnkraft är trots allt ett hot man inte kan skydda sig mot.

  Jag och min exmake upplevde detta ute i Roslagen, vårt hus låg strax söder om Öregrund - och så kom beslutet att kärnkraftverket i Forsmark skulle byggas.

  Jag är idag glad att vi sålde.

  SvaraRadera
 6. Är det Kilgrund man ser uppe till vänster på fotot?
  http://sydaby.eget.net/kil/index.html

  SvaraRadera
 7. Inkan: Ja, när sonen var liten, var jag känslig för sådana saker. Hot. Nu tror jag att jag reagerar mera på att man vill förstöra ännu ett traditionellt landskap, bystrukturen... I denhär byn har man gjort mycket för att ta tillvara det gamla, vårda och bevara. Här finns en fin hembygdsgård, med hus från olika århundraden och stilar - allt från bondgård till skola till fiskarbostäder. Här händer också mycket kulturellt. Akvarellkurser. Visfestivaler. Lägerskolor. Danser. Midsommarfirande. För att bara räkna upp några exempel. Du förstår, ett andningshål för regionen... Det är inte exakt här som kärnkraftverket skulle stå, men bara omkring en halvmil ifrån... Jag tror att beslutsfattare stirrar sig blinda på siffror. Inte många bor här, vintertid... men många många kommer på sommaren, semestrar eller turistar.

  Jag sätter med en länk till Kilens hembygdsgård, Sideby, så får ni se hur det ser ut. Kanske inte så märkvärdigt... jämfört med stora världen, med faraonernas pyramider och så, men ändå ett viktigt ställe! :)

  Anonym: Ja, visst är det Kilgrund.

  SvaraRadera
 8. Tack. Av positionen att döma torde du ha flygekorrar som grannar!

  SvaraRadera
 9. Tack för länken. Vilken underbar miljö! En plats att vila i, njuta av och känna spåren av förfäderna på. Visst är det vackert att man vårdar en bit historia så.
  Påminner mig om min hembygd i Jämtland.

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Jag har skrivit på protestlistan! Vilken fin bild! Kanske lite hotfull för att illustrera Kärnkraften. Och samtidigt överjordiskt vackert för att skildra den underbara naturen som vi bör bevara!

  SvaraRadera
 11. Min förra kommentar blev kanske lite konstig.Jag tycker att din bild är mycket vacker men lite dramatisk med den mörka förgrunden mot det utomjordiska vackra i bakgrunden.Den mörka förgrunden tyckte jag symboliserade kärnkraftverket som planeras.

  SvaraRadera
 12. Tack, Leosdream! Intressant att du kände att den mörka förgrunden var lite hotfull. Själv fäste jag mig mera vid den glödande stenen - en intensiv känsla, kanske. Tack för att du skrev på!

  SvaraRadera
 13. Protestlista mot att bli utsatt för hot http://www.adressit.com/fennovoima

  SvaraRadera