söndag 26 april 2009

Medieavgiften – ett infernaliskt förslag

Här hemma (i Finland) har det kommit ett lagförslag som jag är rädd kommer att gå igenom… fast det inte borde. Fast det kan ställa till mycket elände för de som har minst pengar.

Problemet är att lagförslaget gynnar de allra flesta, mänskor med tv-apparat och en någorlunda god inkomst – på samma gång som det blir en stor börda för de allra fattigaste. Studerande. Arbetslösa och permitterade, långtidsarbetslösa. Sjukskrivna och sjukpensionerade. Deltidsarbetande föräldrar. Pensionärer med liten pension. Mänskor med knappa tillgångar.

Det handlar om medieavgiften. Man föreslår att alla finländare skall betala 175 euro i året oberoende av om de har tv-apparat eller inte. Det är ingen liten summa för personer som är tvungna att spara på allt. Personer som har avstått från att ha tv för att licensavgiften är så stor.

Men de allra flesta finländare gynnas av dethär lagförslaget. De som redan har råd med både tv-apparat och licensavgift. Hittills har de betalat 225 euro för licensen, nu skulle de bara behöva betala 175.

Ett infernaliskt förslag… eller hur? Formulerat så att de som har någorlunda bra med pengar gör en vinst. Man frestar dem att glömma hur medieavgiften drabbar de som har det sämst. Att det finns mänskor i dethär landet som bara har en inkomst på ca 500 euro i månaden.

Skall vi börja skicka folk till socialen för att de inte kan betala sin medieavgift? Är det rimligt?

Man påstår att alla kommer i kontakt med Rundradion (YLE). Om man inte har tv, så har man kanske en dator eller en modern mobiltelefon. Kanske det… fast jag tvivlar på att det gäller de allra fattigaste.

Jag hör kanske inte till den gruppen. Inte riktigt.

Elller… visst är jag ganska fattig, men jag tror inte att jag skulle ha tv även om jag hade råd med både apparat och licens. Jag behöver inte YLE, inte egentligen. Jag får ändå så mycket information och underhållning som jag bara kan önska mig. - Och om jag någon gång råkar surfa in på YLEs sidor… hur mycket skall det få kosta mig? Är det rimligt att jag skall betala 175 euro för det?

Visst kan vi ha kvar YLE, staten behöver ju också få säga sitt. :) Men kanske har verksamheten blivit alltför stor och dyrbar?

Och nu, mitt i den ekonomiska krisen, vill man att de fattigaste skall öppna sina börsar, de kan inte ens få välja att låta bli att köpa...

Vad Huvudstadsbladet skriver om medieavgiften (med massor av kommentarer)

Tv-avgift blir medieavgift

"Yle-avgiften ett kollektivt ansvar"

Två folkadresser mot medieavgiften (finska)

YLEn mediamaksu

Jyrkkä EI YLEn mediamaksulle!

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Man känner tyvärr igen sådana här förslag från förr. Man måste kämpa och göra sig hörd utifrån den "fattiga grupp" man tillhör.

  SvaraRadera
 2. Låter helkonstigt...är det för att man kan titta på datorn via nätet nu eller?

  Jag läser till beteendevetare med inriktning på hälsa. Psykologi blir huvudämnet, kompletterat med bl.a. hälsopedagogik.

  SvaraRadera
 3. Tack för era tankar!

  Cosifan: Ja, söndra och härska... det är en gammal teknik.

  Malve: Jo, just därför... och för att vår motsvarighet till SVT har problem med ekonomin.

  Det låter intressant! Jag har också tyckt om att läsa psykologi (i samband med en lärarutbildning).

  SvaraRadera