tisdag 9 oktober 2012

Rönnbär och mossa


 
 

5 kommentarer:

 1. Ja underbara close-ups. Du har ögon för det där...och tydligen en bra kamera!

  SvaraRadera
 2. Tack qi och Inkan!

  Min kamera är väl okej, en Canon 550D. Men egentligen hör den till de allra billigaste systemkamerorna.

  Funderar du på att köpa en ny kamera, Inkan?

  SvaraRadera
 3. Jättefina bilder!

  Men, ähum, förlåt om jag kommer här och är besserwissrig, men det är en lav du har fotat, inte en mossa... :) Tror att det är en gärdsgårdslav, men minns inte helt säkert och inser att jag märkligt nog faktiskt inte har några böcker om lavar (fast de är en organismsort som jag verkligen är fascinerad av!).

  Lavarna består av två olika slags organismer, en alg och en svamp. De är i sig olika arter, men överlever inte var för sig utan den symbios som de bildat genom att bli en lav. Absolut fascinerande, tycker jag.

  Men de flesta nordbor har inte koll på mossor och lavar. Kring jultid kan vi köpa påsar med "vitmossa" i affärerna, att dekorera adventsstakarna med. Det är i själva verket renlav. Det som blir riktigt tokigt är att det faktiskt finns en grupp mossor som heter just "vitmossor", och de är väldigt vanliga på alla våra nordliga våtmarker... :) Renlavarna lever hellre där det är ganska torrt, ofta direkt på stenhällen.

  Ja förlåt, jag kunde inte låta bli att skriva lite om detta, jag tycker som sagt att det är så spännande... :)

  SvaraRadera
 4. Men jättebra, Leva! Nog vet jag egentligen att det är lav, men det lät liksom inte lika bra som rubrik, prova själv! :) Faktiskt har jag funderat ganska mycket på vad det är för slags lav, tror du att det är gärdsgårdslav? Själv har jag tvekat mellan gällav (vanligare)och slånlav (liknar lite mera) - men kanske det är gärdsgårdslav? I alla fall är det antagligen samma lav som på denhär bilden (bl.a. för att det är fotat på ungefär samma plats), kanske har du lust att titta lite närmare?

  https://picasaweb.google.com/103051609161212540924/PICTURES2012#slideshow/5794287496290375874

  SvaraRadera