lördag 12 december 2009

Per Gunnar Evander om integritet

Per Gunnar Evander berättar (i boken I min ungdom speglade jag mig ofta) om sin vän Jesper och kommer samtidigt med en tanke om integritet. Såhär skriver han (ungefärligt citerat):

Jesper hade många åligganden och djupgående kontakter… ändå rådde det en tillfrusen atmosfär av övergivenhet kring hans gestalt… vad man till vardags kallar integritet

Per Gunnar EvanderJag hajade till. Så brukar man ju inte tala om integritet, ett så värdeladdat ord. På samma gång kände jag att han hade satt fingret på något viktigt.

Kanske är det just så, att integritet är förmågan att klara av att stå ensam – men därmed är det ju inte sagt att det inte kostar på.

Ibland märker jag, med mig själv, eller med andra, att vi liksom förutsätter att livet skall vara lätt… och när det inte är det, då börjar vi tvivla på oss själva. Vad är det som vi gör fel?

Men det är kanske alldeles fel slutsats…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

10 kommentarer:

 1. Hej Carulmare
  Jag har funderat på det där med integritet. En blandning av vara eftertänksam inte tycka för hastigt om livet och dess olika skeenden - och en känsla av att man inte kan rubba personen så lätt.Att han eller hon är varsam om sig själv. Öppnar sig och sitt själsliga liv med eftertanke och tar sig tid i möten med andra. Kanske kan det uppfattas som högdragenhet eller förmer än andra och en viss kylighet. Men jag har lärt mig att lyssna "långsamt" numera, hade länge för bråttom i tanken och missade de många kloka ord som människor med stark integritet ofta har. Kanske är det så här......

  SvaraRadera
 2. Hej Cosifan! Det låter som en bra beskrivning på integritet. Mycket handlar det nog om förståelse och respekt för sig själv... och kanske också om mod, eller tillit, att man vågar ha det. En annan tanke som jag har är att integritet är inte något som man har eller inte har, utan något som man kan ha mera eller mindre av, och också beroende av situationen. Man har sina svaga punkter. Möjligen är det som upplevs som kyla ett uttryck för kampen för integriteten?

  SvaraRadera
 3. jag tror att PG Evander har skrivit mycket om ensamhet och integritet, kanske självupplevd.Jag kommer att tänka på att intregitet får man kanske betala ett högt pris för; ensamhet övergivenhet och i förlängningen också utsatthet osv...!

  SvaraRadera
 4. Starwayforewer: Det tror jag också, om det självupplevda... Det är förresten en märklig bok, tror inte att jag har läst någon annan bok där författaren berättar om sig och sitt liv på ett så självutlämnande sätt... Innan jag skulle svara, måste jag kolla upp... tänk om jaget i boken ändå är någon annan...? Men så har det inte känts medan jag lyssnar, jag har hela tiden varit övertygad om att han talar om sig själv... och efter en koll på nätet, visar det sig också stämma. - Lite märkligt... undrar vad som gjorde mig så säker att det var självbiografiskt... var finns skillnaden? Det är dessutom min första bok av Per Gunnar Evander.

  Har du kanske läst flera böcker av honom?

  Jag tycker om denhär boken, om mannen som skildras, hur han skildras... jag njuter av språket också, det är egenartat... lite petigt och gammaldags kanske, men också väldigt precist. PG Evander är inte den som lämnar några meningar oavslutade...!

  Jaa... du vet hur det (jag) är. Ibland när jag svarar på kommentarer, kan jag inte låta bli att fortsätta fundera och föra samtalet vidare. Associerar hit och dit...

  SvaraRadera
 5. jag minns inte att jag har läst någon bok av honom...kanske bara några rader.Vet inte varför jag förknippar hans namn med ensamhet ,sårbarhet och lågmäldhet!?

  SvaraRadera
 6. Läser just en bok som heter "Caravaggio ett liv". En tjock bok som jag inte vet om jag orkar läsa igenom.Där finns en del intressanta fakta.Som att Caravaggio skulle ha gjort sig skyldig till mord.En tanke som infinner sig är att det finns många konstnärer som har gjort sig skyldiga till dylika hemska brott men eftervärlden minns dem bara för deras konst.Eller förtigs deras brott...?!!

  SvaraRadera
 7. Starwayforewer: Jo, det har jag också hört, om Caravaggio. Han hade visst ett hetsigt humör... men är det klarlagt att det faktiskt var han som gjorde det?

  Många tar kanske för givet att den som är verkligt bra på ett visst område också behärskar allt det andra som hör livet till...

  Du, idag har vi 20 grader kallt! Precis som på Kanarieöarna, bara att vi har minus istället för plus! :)

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Så intressant diksussion om Per Gunnar Evander och integritet! Jag har läst alla romaner av PG Evander (han är min favoritförfattare) och hans senaste roman, "I min ungdom speglade jag mig ofta", tycker jag mycket om. Det är en gripande skildring, utlämnande om författarens liv, men det står "Roman" på framsidan. Evander är en mycket skicklig författare och jag rekommenderar varmt fortsatt läsning av hans romaner.
  Mvh, Evelina

  SvaraRadera
 9. Tack för dina tankar, Evelina. Ja, jag tror nog att det blir flera Per Gunna Evander -böcker...!

  SvaraRadera
 10. Hej igen!
  "Veronikas vrede" av Per Gunnar Evander, rekommenderar jag dig att läsa. Kul om du gör det för snart startar en diskussion om den. Är du intresserad ska jag berätta mer.
  Mvh, Evelina
  P.S. Så vackra bilder du har på din blog!

  SvaraRadera