måndag 14 december 2009

Har ni sett...?

BECK Julia Nénuphars 1887-88(?)
En svensk konstnärinna som verkar tycka lika mycket om vatten och speglingar som jag...!

Aldrig hört talas om henne förut, men visst är hon suverän...?! Klicka på bilden och kolla in svans... jag menar... penselföringen.

Målarinnan heter Julia Beck och målningen Nénuphars... vilket får mig att tänka på Tolkien och alviska... men som kanske bara är franska för näckrosor?

Motivet är i alla fall franskt, en glimt av floden Risle i Normandie, i soldis. Troligen tillkom målningen år 1877 eller -78.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. jag har inte heller hört talas om henne!En intressant bekantskap. Penselföringen (och näckrosorna) påminner om Manet..och Zorn.Det fattas bara en av Zorns berömda nakna kullor i förgrunden..!!

  SvaraRadera
 2. jag har tittat lite närmare..Jag tror att hon har en undermålning i raw umbra som går något i violett..således brunviolett! Sedan är det skickligt med många genomskinliga och lätta lasyrer..nästan som en akvarell!!

  SvaraRadera
 3. Starwayforewer: Kullor som nästan alltid vänder sina breda ändor mot publiken... ibland blir jag lite trött på dem, han kunde väl i alla fall variera formen lite?! :) - Vilket inte skall tas som att jag inte gillar Zorn, för det gör jag... hans penseldrag och hur han återger hud och ljus.

  Men du, här får du veta lite mera om just denhär målningen... tyckte själv att det var en rätt intressant text.

  SvaraRadera