torsdag 12 november 2009

Varför just en svan…??

Ikväll funderar jag på Leda och svanen.

Jag kan förstå att konstnärer (särskilt förr i tiden) ville komma på ett sätt att göra erotiska bilder utan att behöva framstå som lastbara och fördärvade… men varför valde man just en svan? Är fåglar mera erotiska än andra djur? Är svanen mera erotisk än andra fåglar?

MOREAU Gustave (1826-1898) Leda and the SwanSå fick jag se denhär bilden (till vänster) och kom själv på en förklaring… som visserligen lät lite väl fantastisk… fast knappast mer än myten själv.

Ni förstår, först trodde jag ju att det var en ängel som jag såg… visst är väl svanens vinge väldigt lik en änglavinge? Och därför kom jag att tänka såhär: Man bestämde sig för att avbilda en svan inte för att den skulle vara mera erotisk än andra djur utan mindre. Svanen liknar ju en ängel, och liksom ängeln är den en symbol för renhet. Så är det ju idag också, tänk bara på miljömärket Svanen. Ren natur, rena produkter.
 

Och vet ni vad? Medan jag skriver dethär blir jag mer och mer övertygad, dethär kan vara rätt, dethär är antagligen rätt… Man bestämde sig för svanen för att göra det sexuella innehållet ännu lite mera acceptabelt. För om det är en svan som förför… eller till och med våldtar… då kan det väl inte vara så klandervärt? Särskilt inte som svanen också råkar vara en förklädd gud, nämligen Zeus.

En annan tanke slår mig: Drottning Leda blev ju havande och födde gudabarn… ja, lite som en viss jungfru Maria. Men vad jag vet har det ännu inte gjorts några erotiska verk på det kristna temat. Det skulle nog fortfarande vara något av ett helgerån…

Men då undrar jag hur ‘de gamla grekerna’ själva såg på sin berättelse, vilken betydelsen den kan ha haft för dem. Om den verkligen bara var en förevändning för att få göra erotisk konst? Fast grekerna hade kanske en lite annan inställning till sex och religon, gjorde kanske inte så stor åtskillnad mellan de båda domänerna…

Här skulle man kunna börja fundera på hur konst, erotik och religion egentligen förhåller sig till varandra… men var inte rädda! Det tänker jag verkligen inte göra, det är på tok för svårt.

Istället kan vi ju titta på lite flera bilder på temat Leda och svanen…

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Äh..jag som är lite intresserad av hur du fungerar som person (pga en gemensam nämare;-) trodde att du skrivit om leda. Dvs leda, med små bokstäver.
  Hade nästan hoppats att du drabbats av leda och skrev om hur du hanterar den.
  Men men. Leda var också intressant läsning:))

  SvaraRadera
 2. Anna: Vet inte riktigt hur jag skall svara, finns nog inget enkelt svar... Egentligen är jag ganska nöjd nu, när jag får hålla på med mina egna projekt... men jag tror att jag ofta har för bråttom. Jag stressar och försöker bli fort färdig... innan vad då? innan jag dör? Och när jag stressar, då kan jag bli så trött att jag inte kan arbeta alls... och DÅ har jag tråkigt! Fast ibland kan jag hitta ett lugn och en känsla av att vara tillfreds, mitt i stressen - och till och med mitt i tråkigheten! Bara jag stannar upp lite. Där finns en nyckel, tror jag.

  Men du då? Drabbas du av leda? Jag läser också bloggar av precis samma skäl...

  SvaraRadera
 3. lasa hela bloggen, ganska bra

  SvaraRadera