söndag 22 november 2009

Om GT hade skrivits som en blogg

då skulle taggmolnet kanske ha sett ut så här:

gt, gamla testamentet, blogg, taggar, taggmoln, etiketter, förstå

Ja, jag har lyssnat på Gamla Testamentet som talbok de senaste nätterna... och försöker liksom lite förstå vad det handlar om.

Är det någon viktig tagg som jag har glömt, tycker ni? Jag har kommit så långt som till uttåget ur Egypten, Exodus.

Andra bloggar om: , , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Och "säd" tror jag skulle finnas med. För det ordet minns jag som återkommande när jag försökte traggla mig igenom GT.

  SvaraRadera
 2. Anna: Jo - du menar väl säd som i ätt, härstamning? Jag tror att det handlar väldigt mycket om överlevnad. Ett litet nomadfolk som verkar att ha det mycket kämpigt...

  Nu är jag i tredje moseboken... och vet inte om jag orkar fortsätta, jag är nog lite förfärad. Jag lyssnar på finska och då blir orden kanske mera tydliga, nästan som nya, och dessutom ligger jag och försöker sova och är kanske lite extra känslig: Det är alla dessa regler... alla hot om dödsstraff... allt offrande, det sista får mig att vilja kasta mig på telefonen och ringa till djurskyddsnämnden...! En förmildrande omständighet är kanske ändå att prästerna och deras familjer äter upp offerdjuren. Det är inte så slösaktigt med liv som det verkar...

  Och igen slår det mig att de är rädda... kanske håller de som folk på att upptäcka sig själva... få syn på hur de egentligen lever? Att de dödar och äter andra levande varelser (vem gör inte det?!) och att de därför försöker rättfärdiga det genom att ge det en helig innebörd...

  Kanske är det lika med alla döddstraffen? Om man har många fiender, om man måste döda för sin överlevnad... då kanske man behöver vara lika hård mot sig själv också... för att våga tro att man får existera...?

  Förlåt att jag svarar så långt... och så mycket bredvid... det bara ramlade ur mig! :)

  SvaraRadera
 3. Nä, det ramlade inte ur dig. Det rann ur dig i en lagom hastighet, kändes helt ok att läsa.

  SvaraRadera
 4. Var har du fått tag i denna talbok?!!På nätet? Skulle vara intresserad..Tänk om man kunde blogga med apostlarna som skrev bibeln..!Det vore nåt..!

  SvaraRadera
 5. Nej, jag lånade den från stadsbiblioteket. Denhär var på finska, tänkte jag skulle passa på att öva lite... men säkert finns den på svenska också.

  Blogga med apostlarna... hur då, menar du?

  SvaraRadera