måndag 13 juli 2009

En minibärbar?

Jag har köpt en minibärbar, en Toshiba NB200… men jag tror inte att jag skall behålla den.

Egentligen var jag osäker redan från början och det sade jag till försäljaren också, men han tyckte ändå att jag kunde få prova den. Hos Gigantti (Elgiganten) har man ju ångerrätt i hela trettio dagar.

Vad som gör mig osäker är att denhär typen av datorer inte har någon diskettstation. Det betyder att man inte kan installera om operativsystemet, om det skulle bli något fel. Faktum är att det inte ens finns en skiva med operativsystemet i paketet. Istället skall man göra den själv, enligt anvisningar i Toshibas användarhandbok. Eller också kan man låta Gigantti göra den, för ca femtio euro. På samma gång bör man också köpa en extern cd- och dvdstation. Det räcker ju inte med att bara ha skivan, man måste ha ett ställe att stoppa in den också.

Det kändes väldigt osäker. Hur mycket skulle jag egentligen bli tvungen att lägga ut... och hur skall jag veta vilken diskettstation som passar? Hur kan jag vara säker på att installationen av operativsystemet verkligen sätter igång?

En minibärbar är inte så billig som det står på prislappen.

– Dethär är skit, sade jag till försäljaren, mycket okonstlat. Det var om avsaknaden av diskettstation och skivan med operativsystemet.

Men visst var den fin också! Mest tyckte jag om skärmen på ‘min’ Toshiba NB200. Den var bara tio tum och ändå så skarp att till och med en ‘blindhöna’ som jag kan se vad som står på skärmen. Jag kunde faktiskt ha den bekvämt i famnen, medan jag arbetade. Tangentbordet var också rätt bra, med stora tangenter. Ibland hände det att jag kom åt pekplattan med undersidan av händerna, men jag tror att jag skulle kunna lära mig att undvika det.

En fin resedator, det var det som fick mig att bli så eld och lågor. Jag planerar (lite) att åka till Tallinn – och visst skulle det vara härligt med en sådan här reskamrat. Liten och lätt (drygt ett kilo), trådlöst internet, inbyggd webkamera och mikrofon – och ett behändigt sätt att tömma kameran: Man sätter bara in minneskortet i en liten öppning i datorn.

De inbyggda högtalarna var däremot inte så bra, jämfört med min vanliga bärbara. Väldigt svagt ljud.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Men... Den har väl USB-port? Då kan du ju köpa ett billigt USB-minne som du kan installera operativsystemet från om det kraschar. Eller klarar den inte av att boota från usb?

  SvaraRadera
 2. Nina: Jag läste lite om det på nätet... men jag tyckte det verkade för osäkert, just detdär om den börjar boota eller inte.

  SvaraRadera
 3. Tillägg: Jag tror nog att det skulle gå, det som du föreslår - men inte så lätt. Hittade beskrivningar på nätet, långa beskrivningar. Bl.a. måste man göra ändringar i bios.

  Har du själv kanske en minibärbar?

  SvaraRadera
 4. Nope, sitter på en 12"are så den är fortfarande stor nog att ha cd-spelare. Men jag har dragit in OS på stationär dator från USB-minne tidigare =) Det är inte särskilt krångligt, men bra om man har en vettig instruktionstext framför sig innan man börjar.

  Om det primärt är som resedator/extradator du ska använda den så tycker jag att du ska behålla den. Men om du vill kunna använda den ofta så rekommenderar jag att du går upp 2-3 tum i storlek av rena bekvämlighetsskäl. Det är mycket lättare att skriva och skärmen är tillräckligt stor för att man inte ska bli galen efter ett par timmar. Men fortfarande en så liten dator att det är ok att ta med sig den.

  SvaraRadera
 5. Nina: Jo, kanske skulle det gå... och det låter lite intressant också... men ändå tror jag inte att jag vill göra det! :) Jag är nog lite arg på tillverkarna för att de har utelämnat så viktiga saker. Min egen personliga och helt verkningslösa lilla bojkott, hihi.

  En tolvtummare låter som en bra kompromiss. Jag skulle nog gärna ha haft lite mera svängrum för fingrarna.

  Har också läst att det skall komma 'sämre' minidatorer, som istället har en betydligt längre driftstid, på åtta timmar eller så. Det tycker jag låter lite intressant. En resedator behöver kanske bara kunna sådant som är viktigt på resor. Kommunikation. Lagra bilder. Ett någorlunda bra tangentbord. Och så att den är liten och lätt.

  SvaraRadera