Denhär gången gick det lätt för mig att hitta en kandidat. Jag letade helt enkelt tills jag hittade en kandidat som var för fildelning. Det verkar faktiskt att vara en viktig fråga för mig.
Man undrar varför? Kanske för att jag har så lite pengar? Kan det var en klassfråga dethär med fildelning? Finns det fortfarande klassfrågor?
Det finns i alla fall mänskor som inte har så mycket pengar att röra sig med. Ungdomar. Studerande. Arbetslösa. Långtidsarbetslösa. Ensamföräldrar. Pensionärer. Sjukpensionärer. Deltidsarbetare. I dehär grupperna hittar man mänskor med bara lite pengar.
Men det är något annat också. Jag tror att jag ser på Internet som ett slags jättebibliotek. Det är lite som att vandra runt bland hyllorna, låta sig inspireras och kanske plocka med sig något hem. En text. Ett musikstycke. En film att titta på.
I början hade vi ju inte råd med bibliotek heller, men så tänkte vi att alla måste få tillgång till vår gemensamma kulturskatt, att det är demokratiskt.
Först köpte man bara in böcker, sedan också musik och filmer. Ofta finns det många versioner av ett enda verk. Vill man lyssna på Trollflöjten, så frågar bibliotekarien antagligen: Med vilken orkester? Det finns också olika format att välja på. Numera har LP-skivorna och kassetterna plockats bort, kvar finns CD- och DVD-skivor och så förstås noter. Men som ni förstår, ett populärt verk som Trollflöjten köps igen och igen – varje gång som ett nytt format kommer till. Dyyyrt… eller hur? Och det köps till många bibliotek, varje gång.
Men… tänk om biblioteken skulle kunna flytta ut på nätet? Eller… hur skulle det vara om bibliotekens rätt att låna ut böcker, musik och filmer också skulle kunna innefatta virtuella titlar? Tänk om alla bibliotek skulle bli ett enda… på Internet?
Skulle det vara så konstigt? Att logga in och se en film - istället för att gå till biblioteket. Att slippa förseningsavgifter!
Sedan är det en tredje sak, ett konstigt motsatsförhållande. Mänskor vill ju uttrycka sig, det är på det sättet som det blir kultur. Vi behöver få tala om vad vi upplever, det blir till ord och bild och toner - och sedan vill vi också ha gensvar. Såhär tycker jag, vad tycker du? Det är så enkelt, är det inte? Kultur är kommunikation. Den som gör kultur vill kommunicera med andra… så varför skall man då ta betalt? Vad har ‘betalt’ med kommunikation att göra?
Uppdatering 3 juni: Den tredje funderingen är mera filosofisk. Jag tror nog att vi mänskor alltid kommer att försöka sälja våra kulturyttringar.
GRIS, Juan Pierrot with guitar, 1922
Jag håller med om fildelningen.Den har kommit för att stanna..anser jag.Det går inte att vrida klockan tillbaka..till medeltiden.Vi måste ha frihet och möjlighet att dela med oss på nätet.Detta är kultur och vänskap!Jag skall också rösta på någon kandidat som är för fildelning..!
SvaraRaderaJa... kultur och vänskap! Det gillar jag! :)
SvaraRaderaFast man måste ju ordna det på något sätt så att alla har uppehälle. Kanske som ett jättestort nätbibliotek... så att konstnärerna får en slant, varje gång som deras verk 'lånas ut'?
Om det skulle bli en fin samling på nätet, med ett stort och aktuellt urval... då skulle den olagliga verksamheten bli mer eller mindre betydelselös... tänker jag mig.
Kul att du också vill rösta på en fildelare!
hej. svar på din fråga om vad "betalt" har med saken att göra: Betalt har med att ha råd till mat och tak över huvudet att göra. musiker och andra kulturutövare är oftast fattiga. Det är bortskämt och oetiskt att kräva att få det de skapar utan att ge något tillbaks. Biblioteken är inte gratis. Kulturskaparna får biblioteksersättning men ingen betalar dem för den fildelning som nu pågår.
SvaraRaderaKompositör: Ja, det är det jag menar. Att biblioteken skulle få virtuella samlingar och kulturskaparna biblioteksersättning också för nedladdningar. Jag tror du läste lite för snabbt...
SvaraRadera