måndag 20 juni 2011

Fortsätta med Soneras mobila bredband?

Snart har jag haft Soneras mobila bredband i två år. Det innebär att avtalstiden nästan är slut och det är dags att fundera på fortsättningen. Behöver jag det också i framtiden?

I början av perioden trodde jag att jag kunde klara mig enbart med det mobila bredbandet. Det fungerade inte för mig, inte ens i stan. Det var för långsamt, bara ibland kunde jag se på videor utan att det hackade. Så jag köpte en fast nätförbindelse också.

Men jag tyckte om att kunna komma ut på nätet lite varstans. På sommarstugan gick det förfärligt långsamt, men gav mig ändå en möjlighet att få kontakt utan att behöva ringa. I stan njöt jag av att kunna sitta på universitetsbiblioteket och arbeta, att få lite miljöombyte.

En omständighet har retat mig alldeles särskilt, det är som att man i onödan gör det dyrare för kunden. Jag menar, varför måste jag ha två olika simkort, ett för att surfa på nätet och ett annat för att ringa på telefonen.Tänk om båda tjänsterna istället kunde finnas på samma kort och jag kunde få detta enda simkort i två exemplar.

Då skulle jag bums sätta in det andra exemplaret i telefonen och därefter kunna både ringa och surfa med den. Nu måste jag ha ett tredje avtal för att kunna surfa med telefonen.

Dethär tycker jag att Sonera skall ändra på.

Om inte, tror jag nästan att jag väljer bort det mobila bredbandet i fortsättningen. Istället tänkte jag använda själva telefonen som modem - och det är mycket billigare, ca 4 euro i månaden istället för 13.

Det har jag förresten provat på förut också, fast då var jag inte alls nöjd med lösningen. Telefonuppkopplingen var både dyr och opålitlig. Men mycket har hänt sedan dess. Nu är det samma höga hastigheter som för det mobila bredbandet, berättade man på Sonera.

En oklarhet är dock vilka telefoner som går att använda som modem. Borde det inte fungera med alla lurar som har simkort? Kanske behöver de också ha usb-uttag?

Med min nuvarande telefon fungerar det åtminstone.

Tar gärna emot synpunkter... förslag, tips.

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

 1. Här är en länk, som kanske kan ge klarhet. Jag orkade inte riktigt läsa allt själv.

  http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/sommarsurfa-utan-prischock

  Tack för fin-orden om teatern :)

  och jättebladen ser så regnskog ut, massivt grönt och skönt : D

  SvaraRadera
 2. Ulrika: Tack för hjälpen. Artikeln stöder nog min tanke att man fortfarande kan använda själva mobiltelefonen som modem. Nyare (och kanske dyrare?) har också wlan och kan därför fungera som basstation för flera datorer... Hmmmmm.

  Jo, det är lite djungel över dem, det tyckte jag också. Borta är vårens späda grönska, nu är det trängsel i det gröna!

  SvaraRadera