torsdag 21 februari 2008

Landskap

Ett landskap i blå och lila toner. Skymning, kanske. I förgrunden snö och vatten. Smältvatten, tänker jag mig. I bakgrunden en mörkare rand. Skog, men inte så tät. Man kan se igenom den. Björkar, tror jag det är. Kala och glest växande vinterbjörkar. Men mellan träden brinner eldar. Flammorna lyser så starkt i skymningsljuset.

- Ser du? säger jag till min kollega. Jag har aldrig sett något liknande. Så fantastiskt! Så vackert!

- Menar du sjön? säger hon likgiltigt.

En dröm om verklighetssyn. Vi sitter i bokbussen och tittar ut genom fönstret, men ser inte samma landskap...

Jag skulle kanske inte skriva dethär. Det är bara en dröm, och jag har inte märkt att mina drömmar skulle vara klokare än jag själv... men ibland är drömspråket bara så fascinerande...

Senare i drömmen händer det igen.

Arbetsdagen är slut och jag stiger ut. Framför mig en ny och lika osannolik vy. Den moderna staden är borta. Husen är röda och bruna och byggda av trä. Vägarna är inte asfalterade. Det är en äldre stad, en mera idyllisk stad. Här finns lugn och ro.

Årstiden har också rullat tillbaka. Nu är det inte längre vinter utan tidig höst. Kanske har det nyss regnat. De gröna och gula höstfärgerna skimrar.

Jag inser att något är fel. Dethär är inte vad jag borde se. Jag förstår att jag drömmer och öppnar ögonen, men det idylliska landskapet finns kvar. Jag blinkar och blinkar, men inget händer. Till slut tar jag minnet till hjälp. Hur var det staden brukade se ut? Jag spänner ögonen i den bruna träbyggnad som står på bibliotekets ställe och minns. För ett ögonblick kan jag se det riktiga biblioteket, innan idyllen tar över igen.

Kanske skulle jag tillägga: Drömmen handlar inte bara om verklighetssyn... utan också om min längtan efter ett enklare liv. Jag är trött i drömmen, rädd att jag inte skall klara mina uppgifter.


birches, river, mirror, sunset, blue, violet, winter, december
Andra bloggar om: , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Och vilken drömbild du illustrerar med. Hur bär du dig åt som får foton att bli nästan som målade tavlor?

  Och nog signalerar din dröm om en längtan och ett behov av något lugnare och lättare. Efter att ha tid att vila i stunden - även inom sitt yrke.

  Du kommer att förverkliga din dröm tror jag - skriv, skriv, skriv - det bor ju en författare inom dig!

  SvaraRadera
 2. Bildredigering, förstås. Gimp! Med det kan man trolla fram lite vad som helst...! :)

  Tycker du att jag borde skriva...? Jag blir både glad och lite ängslig, när du säger så. Jag gör ju redan så gott jag kan...! :) Men jag hade själv en liknande tanke i morse. Att jag inte skulle använda min bästa tid på dagen åt bildsamlingen, free1000s utan ta upp skrivandet igen. Så vi får se hur det går...

  Tack för din uppmuntran!

  SvaraRadera
 3. Vad man ser och upplever har nog med ens egen sensitivitet att göra. Behov - alla fyller sin funktion, en del koncentrerar sig på det praktiska, andra på det mer andliga, konstnärliga - att se förbi ytan, medan andra kommer bara till ytan. Så finns det ett antal gråzoner.

  Drömmen kanske handlar om dig och hur du vill positionera dig i verkligheten? En vägledare åt vilket håll du ska gå?

  Kram på dig Carulmare, kommenterar sällan, men du ska veta att jag läser!

  Skriv för att du har lust, lek, tänk inte på vad det kan bli och resultera i. Jag tror att det ger sig med tiden.

  SvaraRadera
 4. Ja, ungefär så.

  Mest fäste jag mig kanske vid färgerna i drömmen. Dem ville jag gärna minnas och ge vidare... Faktiskt tycker jag att jag kom rätt nära (till den första drömbilden) med mitt redigerade fotografi ...!

  Det är ett bra råd som du ger mig. Bra för alla och kanske särskilt för mig. Jag klarar inte mycket annat än att leka...

  Kram, Noemi. Jag läser dig också, allt som du skriver!! :)

  SvaraRadera
 5. Ja, drömmar kan vara faschinerande. Hade själv nyligen en sån som jag skall berätta om senare i min blogg. En otrolig dröm...som drömmar ibland kan vara.Ibland undrar jag om inte alla våra önskningar och förhoppningar bara är dagdrömmar som gör att vi orkar leva i en trist och karg verklighet i vardagen.Drömmer gör även den fattiga fast han innerst inne vet att det alldrig kommer att förverkligas.Men den håller henne/honom uppe och gör livet något lättare att leva.Kan det vara
  så att en förutseende Gud har försett oss med drömmar som gör att vi orkar leva och vara kreativa ?

  SvaraRadera
 6. Jo, Leosdream. Man skulle ju kunna göra mycket av en sådan här dröm, om man lät fantasin skena iväg med sig. Tolka den hur långt som helst. Men det vill jag inte göra. Däremot kan jag ta till mig de vackra färgerna. Skönhet bär en också en bit...

  SvaraRadera