lördag 16 juni 2012

En skallig liten flicka

Lyssnar på Kris Kristofferson, han sjunger så ömsint om en skallig liten flicka, en modig och skallig liten flicka. Jag undrar nog vad det handlar om... when she told them her truth just as hard as she could, men bryr mig inte om att ta reda på mera.

Månader senare inser jag att sången handlar om Sinéad O'Connor, en artist med en röst som jag verkligen älskar. Kanske hade jag då i något sammanhang hört hennes namn uttalas? Inte visste jag att det skulle låta såhär!Först idag kom jag underfund med vad den skalliga lilla flickan hade gjort, det finns faktiskt på YouTube, kolla här:Hon river alltså sönder ett foto av påven för att protestera mot sexuella övergrepp inom katolska kyrkan.

2 kommentarer:

 1. thord wiman16/6/12 17:32

  Jo, Irländska Sinead O´Conner har en oemotståndlig röst. Instämmer! och ett sällsynt mod i sitt hjärta. Det här framträdandet gör hon strålande.
  Det är alltså Dylans fina sång från 1964 lika värdebeständigt aktuellt i alla tider och kan med fördel användas som ingång i en rad olika sammanhang.

  Sinead använder sången fullkomligt inlevelsefullt lysande när hon dedicerar sin version med mycket ironi till Påven (angående pedofili inom klubben) med förhoppning om "Nya Tider" och en bred genomlysning av mörka katolska valv där så mycket tvivelaktigt stoppats undan och nedtystats, medvetet glömts bort efter en hycklerisk bikt eller två i faderns heliga namn.

  sinead o´conner unique version of dylans the times they are a changin

  (time: 3:08!)

  SvaraRadera
 2. Hej Thord,

  The times they are a'changing är en Dylan-favorit för mig också - och Sinéad har visst ändrat lite på orden? För att ge rum åt de kyrkliga auktoriteterna också.

  Men jag tror inte att det är den hon sjunger just före hon river sönder fotot av påven - utan denhär

  http://youtu.be/bCOIQOGXOg0

  En slags mässande sång...

  Sen när hon skulle uppträda på någon slags årsdag för Dylan blir hon utbuad av publiken och då mässar hon samma ord igen, dock utan att riva sönder något foto. Jag får den uppfattningen att hon inte hade tänkt göra just det framträdandet, att det mera är ett gensvar på publikens ilska.

  http://youtu.be/y4fVxcT00Sc

  Tycker det är svårt att höra på videon om publiken är arg eller glad... men man ser det ju på Sinéads reaktion. Dessutom finns det en video där Kris Kristofferson berättar om samma konsert, här

  http://youtu.be/o8B_J-Bd0iE

  Livet som artist har nog sina sidor. Saker som man gjorde för tiotals år sen kan fortfarande spelas upp på YouTube...!

  SvaraRadera