fredag 16 september 2011

Beauty and the Beast

i en inhemsk version, Trollet och jungfrun (Peikko ja impi).

beauty and the beast, peikko ja impi, trollet och jungfrun, skulpturSkulpturen är gjord 1917 av Elias Ilkka. En stenhuggare vid namn Aleksanteri Harjunpää har gjort denhär kopian som står i Tiklas-parken i Vasa. Enligt anvisningarna skall jungfrun putsas regelbundet, medan trollet får bli mossigare och mossigare.
Motivet kommer från Aleksis Kivis Sju bröder:
"Mannen i konungsliga klädnaden förvandlades plötsligt till ett skräckinjagande vidunder: horn trängde fram ur hans huvud, hans nacke frasade av en styv ragg, och den arma flickan kände smärtan av hans vassa klor i sin barm. Högt skrek då den olyckliga ungmön i sin pina, ryckte och slet för att komma loss, men förgäves. Med ett ondskefullt vrål släpade bergatrollet henne in i sin djupaste håla och sög blodet ur henne till den sista droppen ..."
Brr... det slutar ju inte alls så bra som i den klassiska sagan!

Där blir det ju en förening mellan det avskräckande och det tilldragande, genom kärleken blir det möjligt. - Man kan också se det som ett skeende inom en enda mänska. När en mänska får mera kärlek till sig själv, kan hon sluta att blunda för sina mindre sympatiska sidor.

Men kanske finns det en symbolik också i Aleksis Kivis version... någon som vet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar