tisdag 11 januari 2011

Räkna till 10800

det kan jag verkligen inte. Eller, jag vet hur det går till, i teorin, men jag skulle aldrig kunna hålla tankarna samlade.

Men för datorn är det ingen konst.

Det är tur för mig, för det betyder att jag kan få datorn att stänga av sig själv efter 10800 sekunder eller exakt tre timmar.

Ni förstår, jag har börjat lyssna på strömmande (streaming) talböcker innan jag somnar, men vill inte gärna att uppläsaren skall skall hålla på hela natten. Det är inte vidare trevligt att vakna upp mitt i natten i någon känsloladdad scen - och inte heller vill jag att min bärbara dator står på i timme efter timme.

Vet inte om dethär fungerar för alla, men såhär gjorde jag  (faktiskt med två av mina bärbara datorer):

Högerklicka på Skrivbordet och välj Nytt och Genväg.  Bläddra efter ett Windows-program som heter shutdown.exe. Man kan också prova att kopiera in denhär adressen direkt i rutan till vänster om 'Bläddra': C:\WINDOWS\system32\shutdown.exe. Jag tror nästan att programmet alltid finns på samma ställe. Den nya genvägen får automatiskt namnet 'shutdown' och det kan ju passa.

Men därmed är det inte klart, jag vill ju inte att datorn genast skall stänga av sig. Så jag högerklickade på den nya genvägen och valde Egenskaper. I raden 'Mål' lade jag till kommandona -s -t 10800 (där -s står för shutdown, -t för time och 10800 för antalet sekunder).

Därefter skall Mål-raden se ut såhär: C:\WINDOWS\system32\shutdown.exe -s -t 10800

Om man vill ha en omedelbar avstängning, skall man skriva 0 istället för 10800. Det är ganska behändigt, avstängningen går väldigt fort.

Jag skall förresten ändra till 80 minuter eller 4800 sekunder. Det är ungefär längden av en vanlig cd-skiva i en talbok - och jag hoppas ju att jag skall ha somnat före det. Minns inte riktigt varför jag skulle ha 10800 sekunder först. :-)

Om man har klickat på 'shutdown' och sedan ångrar sig, kan man man starta om datorn. Det får datorns avstängningsklocka att sluta ticka.

Jo, och en sak till. Ta bort Windows' ljudschema. Du vill väl inte bli väckt av Windows avslutas-trudelutten mitt i natten? Välj då Kontrollpanelen, Ljud och ljudenheter, Ljud och 'Inga ljud'.

Eh. Jag är barnsligt förtjust i sådana här små tricks...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Jättebra tips! Det ska jag prova!

    SvaraRadera
  2. Vaknade nu på morgonen med en tyst och sval dator! :) Hoppas det fungerar för dig också.

    Det skall vara Windows XP, säkert lite annorlunda för Windows 7 eller Vista.

    SvaraRadera