lördag 21 augusti 2010

Hur hanterar man råfiler?Igår fick jag min nya kamera, en Canon Eos 1000D.

Då tog jag också mina första bilder i RAW-format och märkte att det går att titta på dem i Picasa. Vilken underbar bildkvalitet... utan att jag har behövt bearbeta dem!

Det gick också bra att ladda upp bilderna till Flickr eller Ipernity. Fast på vägen dit blev de ju omvandlade till jpg-filer och förlorade en hel del i bildkvalitet.

Men det kan väl inte hjälpas....?


Sedan gjorde jag något som jag inte har läst om någon annanstans. Jag ville ogärna ha kvar den jättestora tiff-filen på datorn, så istället sparade jag tiff-filen som .png (också ett format som inte borde göra bilderna sämre).

Här skulle jag gärna få in synpunkter från mera erfarna råfilsfotografer... var det fiffigt av mig... eller kanske tvärtom ett misstag? Några tips?

Andra bloggar om: , , , ,

6 kommentarer:

 1. Grattis till nya kameran! Tyvärr kan jag inte ge råd om hur man hanterar råfiler.Har inte ännu tagit bilder i RAW-format fast jag har haft samma kamera rätt så länge nu.Men blir intresserad nu för att du redan har provat RAW-formatet.Men skriv in dig som medlem på Fotosidan där också jag är med.Där kan du diskutera kameror på forumsidan. http://www.fotosidan.se/

  SvaraRadera
 2. Fina bilder du har tagit med nya kameran!" Nu får jag konkurrens!" :)

  SvaraRadera
 3. Jättefina bilder!
  men skulle gärna vilja se dem större!!! Ensamma!! Har du dem nån annan stans på webben??

  SvaraRadera
 4. Tack Starwayforewer och Mimmi!

  Starwayforewer: Det kanske jag gör. Men jag har redan varit där på fotosidan (och många andra ställen) och försökt lära mig något. Det verkar inte finnas någon riktigt bra lösning, bara bättre eller sämre kompromisser.

  Mimmi: Egentligen borde du komma hit och titta, på min dator!:) Det är där som de syns bäst. Men nu kan du ändå klicka på dehär bilderna och se dem lite större. Tack för inspiration, förresten: Jag har faktiskt jobbat hela kvällen på att försöka hitta ett bra sätt att ladda upp så mycket bildkvalitet som möjligt...

  Hit brukar jag ladda upp mina bilder...

  SvaraRadera
 5. Jobbar mycket i DPP och har även en guide i det. Brukar själv spara mina raw-filer och när jag är i behov plockar jag ut en JPG-fil från den raw-fil jag behöver. Jag gör aldrig om bilderna till TIFF eftersom TIFF tar mer plats än CR2.

  SvaraRadera
 6. HDR-fotografen: Jo, jag har börjat tänka mera på det sättet också. När jag jämför TIFF-bilden och JPG-bilden (i högsta kvalitet) så kan man se en skillnad i kvalitet, men den är inte så stor - och skall man ladda upp bilden till nätet, så måste den ju ändå till sist bli sparad i JPG-formatet.

  Gör du all efterbehandling i DPP?

  SvaraRadera