lördag 26 september 2009

Nedgradering till XP... för tanter ca femtio

Oj, vad jag har jobbat!

Det började med att mitt mobila bredband mer eller mindre slutade fungera, det vill säga på min bärbara dator. Jag visste inte vad jag skulle tro, var det fel på bredbandet eller kunde det vara datorn som var för långsam?
Eftersom jag länge har velat ändra från Vista till gamla trygga Windows XP, så tänkte jag att nu, nu är rätta tillfället. Ingenting fungerar ju ändå som det skall. Spotify hade förresten också slutat fungera, vilket också visade sig bero på den svaga uppkopplingen.
Många har varnat mig för att försöka mig på en sådan här... 'nedgradering', det är väl därför som jag har väntat så länge... men nu blev det alltså ändå av. Jag vågade göra det, vågade ta risken att inte hitta alla drivrutiner… just för att det var så mycket som trasslade. Man blir ju modigare då… eller hur?
Och nu, efter många timmars letande och testande är alla frågetecken i Enhetshanteraren äntligen borta. Gud, så glad och stolt jag är... och trött!
*****
Detta var igår, då var jag verkligen trött. Men idag är jag piggare, nu vill jag lägga ut några länkar… om någon annan, med samma dator som jag, också skulle vilja byta till XP. Jag var ju själv så tacksam för all hjälp som jag kunde få på nätet.
Det är alltså en Toshiba Satellite L30 som det gäller.
Ja, och det var den första länken… som är bra att utgå ifrån. Till höger på den länkade sidan (i den röda rutan)... finns en annan bra länk, Drivrutiner. Klicka på den, så kommer du till en sida där det mesta redan är ifyllt. Det är bara att välja operativsystem (XP) och drivrutinstyp, så kommer det fram förslag på drivrutiner som man kan ladda ner och prova.
Jag är inte helt säker, men kanske kan man få allt från denhär sidan…?
Men jag behövde nog titta på många ställen, innan jag blev säker. Denhär bloggen var till god hjälp, framför allt som en bekräftelse på att jag hade tänkt rätt. Jag laddade ner massor av drivrutiner, på försök, men sist och slutligen är det kanske bara dehär fem som jag verkligen behöver (egentligen bara fyra):
Drivrutinen för ljud, för den trådlösa anslutningen, för bildskärmen och för grafikkortet.

Den femte drivrutinen laddade jag ner bara för att slippa det sista frågetecknet i Enhetshanteraren. Den är för datorns eget modem, men det vill jag egentligen inte använda... för det var faktiskt det som hade gjort att jag knappt kunde komma ut på nätet förut. Min dator hade ju fått för sig att använda sitt eget modem istället för det nya mobila, med uppkopplingen.

Så det datoregna modemet avaktiverades genast.

old, lady, computerKanske är det ännu något som fattas... vi får se. Men min bärbara dator har verkligen blivit mycket snabbare och det mobila bredbandet fungerar igen. Vad kan man mer begära... här i världen?

Och ni, alla andra tanter i femtioårsåldern, ni som bara är lite nördiga av er, ni kan faktiskt göra sådana här saker själva - även om de unga männen i datorbutikerna inte verkar vilja tro er om det.

Läs även andra bloggares åsikter om nedgradering, windows vista, vista, windows xp, xp, drivrutiner, toshiba, toshiba satellite l30, laptop, mobilt bredband, tanter

4 kommentarer:

 1. Mottag min uppriktiga beundran över ditt mod och din skicklighet! :-)

  "En annan tant som, med lite god vilja, är ca femtio"

  SvaraRadera
 2. Qi: Åh, tackar ödmjukast...! :) Jag anar att det nog mest handlar om mod... eller kanske desperation?

  Eller kanske dumdristighet? Det är lite lustigt hur jag kan få mig själv att göra något som jag betraktar som lite osäkert, riskabelt. Jag liksom klåfingrar mig fram, 'hoppsan, nu har jag visst förstört det också, nu är det nog bara att ta ett steg till...!'

  Känner du igen det, Qi? Någon annan som 'arbetar' på det sättet?

  SvaraRadera