onsdag 3 januari 2007

Bloggenkäten

Tack för utmaningen, Qi. Den kan ju passa ganska bra, nu när jag har bloggat ungefär ett år. Som ett slags tillbakablick då.

1. Hur länge har du bloggat? Ja, det hann jag ju berätta redan. Egentligen började jag redan i december 2005, på Blogg.se, men sedan tog jag mitt pick och pack till Blogger istället.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut innan du själv började blogga? Nej, jag hade ingen bild alls. Det första som jag stötte på var själva Blogger-programmet. Skaffa dig en blogg, stod det, och då gjorde jag det. :) Jag tänkte att det kanske skulle vara bra att ha sina texter på nätet, så att man kunde komma åt dem överallt, från vilken datoruppkoppling som helst. Men jag kom fram till att Blogger inte passade så bra. Nu finns ju Google Docs & Spreadsheets just för det ändamålet... Först några månader senare hörde jag ett radioprogram om en bloggare, jag tror det var Monika Fagerholm. Medan hon berättade, började det röra på sig inom mig och jag förstod att jag också skulle kunna ha användning för en blogg.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i? Nja, jag vet inte vad jag skall säga. Men de första bloggmånaderna var intensiva. Vi var några som just hade börjat blogga och som kanske sökte oss till varandra. Vi samarbetade ganska nära ett tag. Det var nästan som att spela pingpong, bollen studsade fram och tillbaka...

4. Hur känner du nu inför dina allra första blogginlägg? Ett par av dem har jag raderat. I början hade jag tänkt vara 100% anonym och skriva helt ocensurerat. Men så småningom märkte jag att jag hade fått andra mål. Att blogga är utvecklande! Man måste ta ställning till hur man bloggar, vad man egentligen vill. Fortfarande vill jag kunna skriva om vad som helst - men inte hur som helst.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet? Inte så många, då skulle det inte bli någon tid över för mitt eget skrivande. Men om någon kommer på besök, gör jag nog en svarsvisit. Ibland, när andan faller på, kan jag göra många bloggbesök, hos okända också, men jag försöker inte ha någon koll på vad det finns för bloggar. Inte alls.

6. Hur många procent av de bloggar du läser är dagboksbloggar och inte ämnesbloggar (som t.ex. teknik- eller modebloggar och politiska bloggar)? Skriver jag en dagboksblogg? Jag förstår kanske inte dendär uppdelningen. Det är väl inte så många som håller sig till ett enda ämne och de flesta har säkert vissa teman som de återkommer till...

7. Nämn en bloggare som verkar vara väldigt, enormt jätteolik dig, vars blogg du tycker om. Jag kommer att tänka på Embryo, fast han har ju nästan slutat att skriva. Inte vet jag om han är så olik mig heller, bortsett från språket då. Stationsvakt gillar jag också, han är bra på att hitta infallsvinklar. Men igen vet jag inte hur olika vi är. På något sätt måste man väl känna igen sig för att kunna njuta?

8. Nämn en bloggare som verkar lik dig, vars blogg du tycker om. Det är många som jag gillar, kolla bloggar som jag läser. Om jag bara hade tid, skulle listan vara ännu mycket längre. Det finns så många bra bloggare...!

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar? Idag var mamma och pappa inne och läste...! Jag gav dem länken under julen, men jag trodde nog att de skulle glömma bort den...

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg? En som känner mig väl påstår det.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg? Ja, det tror jag. Vad jag än skriver om, försöker jag göra det på ett sådant sätt att jag kan leva med det. Förut trodde jag att ärlighet var det viktigaste, man skulle reda ut vem som hade rätt och vem fel. Men nu försöker jag se framåt istället. Detta var kanske igår, men hur skall vi ha det tillsammans imorgon?

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om och anledningen till det. Jag försöker att inte skriva sådant som sårar. Jag vill att jag själv och andra skall kunna känna sig trygga på min blogg. Trygghet gör mänskor goda och glada, skulle jag tro...

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse? Alla behöver säkert bekräftelse, på olika sätt. För mig var det viktigt att få tala om sådant som jag inte har kunnat göra IRL. Jag brukar kalla det mina tankar om 'sex, gud och livet, i ingen särskild ordning'. Att få lägga fram dehär tankarna och märka att ingen egentligen tar anstöt, det har känts bra. En viktig erfarenhet för mig, men knappast för någon annan. Så märkvärdig är jag ju inte - vilket också är en intressant erfarenhet. Befriande på sitt sätt.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg? Ja, det tror jag nog. Jag undrar om jag inte är mera Carul Mare än denhär andra mänskan, IRL-mänskan. Fast, å andra sidan, håller de på att närma sig varandra. Jag har medvetet lättat på min anonymitet, ett steg i taget, just för att få det att hända. Det verkar var ganska viktigt att också utåt vara den som man innerst inne är. Mycket kreativitet kommer kanske just därifrån.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? Nej, faktiskt inte. Det har bara varit andra vägen för mig. Folk som jag känner från förr har börjat blogga.

16. Kan det vara ”skadligt” att blogga? Inte mera än att leva. Om man bloggar utan eftertanke, så lever man väl på samma sätt. Jag antar att det är så man lär sig...

17. Har du blivit sårad av någonting som skrivits till eller om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Hur har du hanterat detta i så fall? Nej. Inget att tala om i alla fall. Men ibland är jag så överkänslig att jag ser spöken överallt. Mest gäller det mitt eget skrivande. Ibland låter jag texten vila ett tag, tar reda på hur den känns imorgon eller om några dagar.

18. Har du skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar? Ååh, jag är alltid osäker...

19. Har ditt bloggande några nackdelar? Det tar på kroppen att sitta så mycket. Man kommer sig aldrig iväg någonstans heller...

20. Bloggar du om två år? I så fall: är ditt bloggande annorlunda då? Det kan nog hända att jag fortsätter. Jag är glad att leva i en tid, när ordet är såhär fritt.

21. Har bloggarna någon inverkan på vår kultur? Absolut. Inte bara bloggandet utan hela dethär 'nätlivet'. Själv är jag åt det äldre hållet, men kanske blev jag uppfödd på eter istället för modersmjölk, för jag visste ju genast att jag skulle ha en egen dator och fort kom jag ut på nätet också. Dessutom trivs jag med 'andan' på nätet. Kultur skall vara gratis. Man laddar ner och man laddar upp, ger och tar med samma självklarhet. Jo, det är i dethär sammanhanget som jag ser bloggandet också. Ingen behöver egentligen förläggare längre...

22. Vad har bloggskrivandet betytt för dig? En möjlighet att dela med mig av det jag har inom mig. En möjlighet att ta plats som mig själv.

23. Vad har bloggläsandet betytt för dig? Jag trodde inte att jag skulle bry mig det minsta om andra bloggare, men det gör jag...! När man börjar följa med en mänska, börjar man tycka om henne också...

Så långt det blev... Men nu slutar jag äntligen.

Andra bloggar om: , ,

10 kommentarer:

  1. Skepp o hoj från en totalt obloggande bless. Allt är som en vind och jag har inga ord för något. Men jag läser på din.

    SvaraRadera
  2. Du bara seglar du! :) Det låter inte så illa, eller hur? Jag anar en ny kärlek - eller en gammal som putsas av...

    Roligt att höra av dig!

    SvaraRadera
  3. Är jag så enkelspårig?
    Ny!

    Nytt och skrämselhärligt.

    SvaraRadera
  4. okcså språk är bara en kartongng som man stopprar sitt innehåll inne innuti i

    en dag ska jag lära mej elefantrernas språk okcså skrivra en snabela blogg det säjer jag nu yo

    SvaraRadera
  5. Bless: Så enkelspåriga är vi kanske alla... Det finns väl bara en enda lust till liv och glädje, även om vi använder den på lite olika sätt...

    Alla lycka till dig! :)


    Embryo: Ja, det är sant. Om man tänker på det sättet är det lättare att skriva. Att få sagt det man vill. Språkets former kan var nog så kvävande.

    Själv har jag till exempel ett problem med l och i. Jag tycker inte om när de står för nära varandra. Båda bokstäverna är för... långsmala...!

    Kanske skulle du ha någon lösning åt mig? :)

    SvaraRadera
  6. Jag är glad att jag bad dig svara!

    SvaraRadera
  7. Ugh! Och lycka till! Blogga är utmanande - och utvecklande! Med jämna mellanrum behöver man visst tänka över sitt bloggande och hur man vill ha det. Det har jag gjort många, många gånger...

    SvaraRadera
  8. Kul att läsa dina svar. Speciellt gillar jag ditt kloka svar på fråga nr 16 - där hade jag svårt att formulera ett svar.

    SvaraRadera
  9. "Jag är glad att leva i en tid, när ordet är såhär fritt." Vilken enastående sammanfattning av vad bloggandet egentligen handlar om. Så bra!

    Här hos dig hittar jag ofta den sortens meningar, meningar som skenbart enkla innehåller en hel värld. De går jag och tuggar länge på sedan. Några har jag faktiskt på kylskåpet!

    SvaraRadera
  10. Vad roligt, Lilla tant! Jag har ofta en känsla av att du förstår precis hur jag menar.

    Och jag är så förtjust i din humor! En kvick och skarp penna, kan man kanske säga - fast du också är både eftertänksam och varm.

    SvaraRadera